Tudor Balițchi, în vizorul CNI, după publicarea unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
12/11/2015
Foto: tribuna.md

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor verifica averea lui Tudor Balițchi, șeful Serviciului Vamal, după ce portalul Anticorupție a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a publicat joi, 29 octombrie, o anchetă realizată în colaborare cu Ziarul de Gardă. Investigaţia viza afacerile și proprietățile familiei Balițchi.

Articolul scoate la iveală faptul că Tudor Balițchi locuiește într-un apartament de peste 200 m.p., înregistrat pe numele surorii sale. În ultimii ani, sora sa, stabilită în SUA, dar și mama acestuia, medic de profesie, acum pensionară, au devenit proprietarele mai multor terenuri pentru construcții la periferia Chișinăului, care valorează milioane de lei. Tot mama lui Balițchi, în 2015, a fondat, împreună cu directorul Fabricii Rogob, o firmă ce are activități declarate în construcții.

Tudor Balițchi și soția acestuia sunt și ei fondatori de firme, deşi Legea serviciului în organele vamale îi interzice să „exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător” și îl obligă să „transmită în administrare fiduciară unei alte persoane, pe perioada serviciului în organul vamal, cota sa (pachetul de acţiuni) din fondul statutar al organizaţiei comerciale”. ​

CNI va examina cazul sub apectul „eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, admisă de către șeful Serviciului Vamal”.

Anticoruptie.md
12/11/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii