Ultimul transfug, lăsat să plece acasă. Arest de lux pentru Artur Reşetnicov

Julieta Saviţchi
01/04/2022
Captură

Fostul director SIS, deputat şi judecător constituţional, Artur Reşetnicov, arestat în dosarul parlamentarilor comuniști, care au trecut la democrați în 2015, a fost lăsat să plece acasă după două luni de arest preventiv. Judecătoria Chișinău a schimbat, vineri, măsura preventivă din arest în penitenciar în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Judecătorii de instrucţie au examinat demersul avocaților lui Reşetnicov privind eliberarea clienților lor, în timp ce procurorii au insistat pe menținerea arestului în penitenciar.

Procurorul pe caz, Mihail Ivanov, a declarat că va contesta decizia de eliberare din penitenciar atât a lui Reşetnicov, cât şi a celorlalţi trei foşti deputaţi, eliberaţi joi.

Cei patru foști deputați comuniști au fost puși sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent. În aceeași zi, i-a fost aplicat arestul preventiv, pentru 20 de zile, şi Violetei Ivanov. Ulterior, Violeta Ivanov a fost plasată în arest la domiciliu.

Cei cinci foști deputați care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc au fost reținuți pe 2 februarie, după ce procurorii anticorupţie au descins la 13 foşti parlamentari din PCRM, care au părăsit formaţiunea condusă de Vladimir Voronin și care au aderat ulterior la Partidul Democrat. Aceştia sunt învinuiţi de îmbogăţire ilicită.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile foștilor parlamentari cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Portalul Anticorupţie.md a publicat recent o investigaţie în care se arată cum familia Reşetnicov a cumpărat mai multe imobile, inclusiv de lux, pe care le-a înregistrat pe numele soacrei şi a bunicii.

Julieta Saviţchi
01/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii