Un activist civic îl acuză pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie de îmbogăţire ilicită. Cum a reacţionat Viorel Morari

Julieta Saviţchi
14/06/2021

Preşedintele organizaţiei obşteşti „Dreptul la Dreptate”, Pavel Grigorciuc, a realizat un video în care îl acuză pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, că ar deţine mai multe imobile şi afaceri de miloane, înregistrate pe numele rudelor. Pe de cealaltă parte, Viorel Morari respinge acuzaţiile şi susţine că este vorba de o răzbunare din partea activistului care se declară „fost deţinut politic” şi nu exclude că ar fi implicat şi Veaceslav Platon.

Grigorciuc susţine în înregistrarea video că rudele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie deţin în proprietate terenuri, apartamente, garaje şi spaţii comerciale în valoare de 3.200.000 de euro, care de fapt ar fi proprietăţile lui Viorel Morari. Grigorciuc îi atribui lui Viorel Morari şi afacerea cu staţii eoliene de producere a energiei electrice, administrată de fratele său, pe care l-ar fi ajutat să obţină custodia fiicei minore.

„Sunt aberaţii de ale lui Grigorciuc, care nu corespund adevărului. În scurt timp îi trimit o cerere prealabilă privind apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale. Toate aspectele din pretinsa investigaâie a lui Grigorciuc apar deja pentru a treia oară în spaţiul public. Prima a fost în perioada când Plahotniuc se afla la guvernare, iar eu am fost pus în situaţia să demisionez din funcţia de şef al Proocuraturii Anticorupţie. A doua oară s-a întâmplat la sfârşitul anului 2019, după investirea lui Alexandr Stoianoglo ca procuror general, când am fost destituit din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie. Şi acum se întâmplă pentru a treia oară, în campanie electorală, când funcţionari de rang înalt simt că pierd puterea. Precizez că activitatea firmei fratelui a fost verificată de Fisc şi s-au constatat supraplăţi la buget de peste 400.000 de lei”, a declarat Viorel Morari.

Un argument în favoarea sa adus de fostul şef al Procuraturii Anticorupţie este că a fost scos de sub urmărire penală în dosarul penal intentat pentru îmbogăţire ilicită: „Credeţi că Stoianoglo avea să mă lase în pace pur şi simplu? S-au făcut percheziţii, investigaţii, dar nu au fost găsite probe care să mă incrimineze”.

Potrivit lui Morari, nu corespund realităţii nici preţurile la bunurile arătate în filmul lui Grigorciuc, iar în unele cazuri au fost filmate clădiri care nu aparţin nici la o rudă de a sa.

Precizăm că Pavel Grigorciuc l-a acuzat în repetate rânduri pe Viorel Morari pentru că, în anul 2015, fiind șeful Direcției urmărire penală a Procuraturii Generale, a intentat dosarul „Antifa”, pentru care Grigorciuc a stat câteva luni în arest preventiv. Dosarul se află pe rol în Judecătoria Chişinău.

Grigorciuc a ajuns în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, fiind secretar pentru ideologie al organizaţiei comsomoliste din sectorul Ciocana al Capitalei. A fost condamnat cu suspendare în dosarul fostului deputat Grigore Petrenco pentru protestele de lângă domiciliul fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc şi din faţa Procuraturii Generale. Pe numele lui Grigorciuc au mai fost intentate dosare penale pentru că i-a tras o palmă deputatului Sergiu Sârbu şi pentru că l-ar fi agresat fizic pe procurorul care gestiona dosarul.

În urmă cu câțiva ani în urmă, Pavel Grigorciuc împreună cu un grup de susţinători a venit la sediul PSRM şi a propus serviciile sale.

În noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, Pavel Grigorciuc a fondat organizaţia „Dreptul la Dreptate”, care se declară apărătoare a drepturilor omului şi a foştilor deţinuţi politici, în special din perioada guvernării lui Plahotniuc. Organizația respectivă a întocmit şi două liste cu persoane care au avut de suferit în perioada regimului Plahotniuc. Potrivit unor surse, Veaceslav Platon ar fi unul din finanţatorii organizaţiei „Dreptul la Dreptate”.

 

Julieta Saviţchi
14/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii