Un consilier socialist riscă să rămână fără mandat pentru că a votat alocarea a 1,6 milioane de lei firmei sale. Cum se justifică consilierul şi ce declară primarul localităţii

Julieta Saviţchi
02/09/2021

Consilierul socialist din oraşul Cricova, Matei Dăscălescu, administrator şi fondator al întreprinderii Lăcătuş, riscă să rămână fără mandat în urma unui act de constatare a conflicului de interese, emis de către Autoritatea Naţională de Integritate (ANI). Alesul local este învinuit că a votat alocarea a 1,6 milioane de lei de la bugetul local pentru întreprinderea sa.

Inspectorii de integritate au constatat că, la începutul anului 2018, Primăria orașului Cricova a încheiat un contract  cu SRL Lăcătuş care s-a obligat să execute lucrări de canalizare în perimetrul a trei străzi. În decembrie 2018, în ședința Consiliului Orășenesc Cricova a fost aprobată alocarea bugetului pentru anul 2019, în lectura a doua. La această hotărâre figurează și o anexă în care Consiliul a decis alocarea a unui milion și șase sute de mii de lei pentru executarea lucrărilor de canalizare de către SRL Lăcătuş. La şedinţa respectivă a participat şi Dăscălescu care a votat pentru alocarea banilor întreprinderii sale. Alesul local nu a raportat conflictul de interese.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Matei Dăscălescu a declarat că actul de constatare al ANI este o consecinţă a răzbunării din partea primarului din Cricova, cu care este în opoziţie. „Primăria a încheiat un contract în urma unei licitaţii publice, câştigate de SRL Lăcătuş şi administraţia locală trebuia să se achite pentru lucrările efectuate. Noi am format o majoritate din 12 consilieri şi nu-i mai permitem primarului Valentin Guţan să fure. Noi îl împiedicăm să-şi pună în aplicare schemele şi iată el se răzbună. Din cauză lui mi s-a interzis să particip la alte două licitaţii”, ne-a declarat Dăscălescu.

Pe de altă parte, primarul din Cricova califică acuzaţiile aduse de alesul local drept aberaţii şi susţine că acesta mai este investigat şi de procurori pentru calitatea necorespunzătoare a lucrărilor efectuate. „Eu sunt primar de 36 de ani şi iată până acum am furat, dar a venit Dăscălescu şi nu mai pot fura! Sunt aberaţii. Eu nu reprezint ANI, Procuratura sau Inspecţia de Stat în Construcţii. Nu am făcut eu constatările. Nu eu l-am inclus în lista neagră a Agenţiei achiziţiilor publice. Lucrările efectuate nu sunt calitative, eu port răspundere în faţa alegătorilor şi a legii. Iar Dumnealui vrea să-şi salveze pielea, acuzându-mă pe mine”, ne-a declarat Valentin Guţan.

Matei Dăscălescu se află la al doilea mandat de consilier al oraşului Cricova. Primul mandat l-a câştigat la alegerile locale din 2015, după ce a candidat pe lista partidului fostului premier Iurie Leancă. La alegerile din toamna anului 2019, Dăscălescu a candidat pe lista PSRM.

Numele antreprenorului Dăscălescu a figurat într-un scandal privind construcţia staţiei de epurare şi a sistemului de canalizare din localitatea vecină, Ciorescu. SRL Lăcătuş a câştigat licitaţia în 2015, însă până în prezent staţia nu a fost dată în exploatare.

 

Julieta Saviţchi
02/09/2021Become a Patron!

Comentarii