Unul dintre cei mai experimentați traseiști, Vladimir Vitiuc, nu a putut să justifice aproape 3 milioane de lei

Ilie Gulca
06/01/2022
Vladimir Vitiuc. Foto: jurnal.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că fostul deputat al Partidului Șor și vicespeaker, Vladimir Vitiuc, nu a reușit să justifice proveniența a aproape 3 milioane de lei în perioada 2014–2020. Vladimir Vitiuc a făcut parte din grupul celor 14 deputați PCRM care, la inițiativa lui Vladimir Plahotniuc, au constituit platforma „Pentru Moldova”.

În martie 2017, cei 14 foști comuniști au aderat la PDM, iar Vladimir Vitiuc a devenit unul dintre vicepreședinții acestei formațiuni. În mai current 2020, Vitiuc a părăsit fracțiunea Partidului Democrat și a aderat la Partidul Șor. 

În decembrie 2020, la propunerea speakerului Zinaida Greceanîi, deputatul Partidului Șor, Vladimir Vitiuc, a fost ales în funcția de vicespeaker în locul deputatei PDM, Monica Babuc.

Controlul în cazul lui Victor Vitiuc a demarat în martie 2020. Mai întâi, pentru perioada 9.12.2014–31.07.2016, inspectorul de integritate Ada Grițiuc a identificat o diferență de 2.268.248 de lei la procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85.250 de euro și la suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În perioada 1.08.2016–11.03.2020, inspectorul de integritate a depistat o diferență substanțială de 679.411 lei generată de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

Cu toate acestea, autoritatea subliniază că are dreptul să cerea în instanța de judecată confiscarea a doar 679.411 lei.

În plus, inspectorul de integritate a mai constatat că fostul deputat a admis încălcări la declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale și, drept consecință, urmează să fie sesizat organul penal.

Mai exact, Vladimir Vitiuc nu a declarat veniturile de peste 600.000 sub formă de depunere mijloace bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință pentru perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată până la 11.12.2017 și, respectiv, 13.04.2018.

Vitiuc este acuzat că a inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar, care nu face obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru 2016 – 2019.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, averea nejustificată va fi confiscată, iar Vitiuc riscă interdicția să exercite o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

La rândul său, Vladimir Vitiuc susține că automobilul de model Range Rover a fost cumpărat de soacra sa, care nu deține calitate de membru al familiei.

„Mijlocul de transport a fost procurat din mijloacele financiare luate ca împrumut de la un cetățean în temeiul unui contract de împrumut din 1 februarie 2016”, a indicat Vitiuc în apărarea sa.  

Vladimir Vitiuc este unul dintre cei mai experientați traseiști din Parlament. El este activ în viața politică din 2005, făcând parte inițial din Partidul Comuniștilor.

Este deputat din 2005, de fiecare dată fiind ales pe lista PCRM. La alegerile parlamentare din 2009 și 2010, numele lui a figurat în lista candidaţilor cu probleme de integritate, făcută publică de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat.

Potrivit buletinului „Cunoaște-ți candidatul” din noiembrie 2010, lansat de Inițiativa Civică, în perioada 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, condusă de Vladimir Vitiuc, a folosit oficiile aflate în proprietate publică fără a achita plata de arendă.

Totodată, potrivit aceleiași surse, Vladimir Vitiuc a fost autorul şi iniţiatorul mai multor proiecte de legi sensibile la corupţie, care, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, contraveneau altor legi deja existente, erau împotriva intereselor publice şi promovau privatizări dubioase.

Ilie Gulca
06/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii