Monica Babuc, demisă din funcția de vicepreședintă a Parlamentului și înlocuită cu deputatul din fracțiunea Partidul Șor, Vladimir Vitiuc

Mariana Colun
04/12/2020
Vladimir Vitiuc. Foto: alegeri.md

În cadrul ședinței de vineri a Legislativului, democrata Monica Babuc a fost demisă  din funcția de vicespeaker. La propunerea Zinaidei Greceanîi, Babuc a fost înlocuită cu reprezentantul Partidului Șor, Vladimir Vitiuc. La ședința de vineri a Parlamentului nu au participat deputații din fracțiunile PDM, Grupul Pro Moldova, PAS și DA.

Vladimir Vitiuc este unul dintre cei mai experientați traseiști din Parlament. S-a implicat în politică în 2005, făcând parte inițial din Partidul Comuniștilor. Este deputat din anul 2005, de fiecare dată fiind ales pe lista PCRM. La alegerile parlamentare din 2009 și 2010, numele lui a figurat în lista candidaţilor cu probleme de integritate, făcută publică de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat. Potrivit buletinului „Cunoaște-ți candidatul” din noiembrie 2010, lansat de Inițiativa Civică, în perioada 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, condusă de Vladimir Vitiuc, a folosit oficiile aflate în proprietate publică fără a achita plata de arendă. Totodată, potrivit aceleiași surse, Vladimir Vitiuc a fost autorul şi iniţiatorul mai multor proiecte de legi sensibile la corupţie, care, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, contraveneau altor legi deja existente, erau împotriva intereselor publice şi promovau privatizări dubioase.

Vladimir Vitiuc a plecat din PCRM la sfârșitul anului 2015, împreună cu alți 13 deputați comuniști, care au declarat, la o conferință de presă, că nu mai vor „să facă jocurile” formațiunii care i-a adus în Parlament. Cei 14 deputați ieșiți din PCRM au format Platforma social-democratică „Pentru Moldova” și au avut prima întâlnire oficială cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier.

Tot la sfârșitul anului 2015, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii omului de afaceri Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru. În martie 2017, cei 14 foști comuniști au aderat la PDM, iar Vladimir Vitiuc a devenit unul dintre vicepreședinții acestei formațiuni. 

În luna mai curent, Vitiuc a părăsit fracțiunea Partidului Democrat și a aderat la Partidul Șor

Despre cronica traseismului în Parlamentul Republicii Moldova citiți aici.

Mariana Colun
04/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii