Foștii democrați Vladimir Vitiuc și Violeta Ivanov aderă la Partidul Șor

Anticoruptie.md
11/05/2020

Deputații Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au părăsit vineri Partidul Democrat, au anunțat luni că aderă la Partidul Șor. Astfel, fracțiunea Partidului Șor din Parlament s-a mărit de la șapte la nouă deputați.

„Partidul Politic Șor salută anunțul deputaților Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, aleși pe listele Partidului Democrat, care au decis, în actualul context politic, când această formațiune a fost subjugată totalmente intereselor personale, de natură electorală ale lui Igor Dodon, să părăsească PDM și fracțiunea parlamentară a acestuia și să se alăture deputaților noștri. Considerăm decizia celor doi deputați ca fiind singura corectă și unica posibilitate de a-și realiza programul electoral și promisiunile date alegătorilor în campania electorală din 2019”, se arată într-un comunicat al Partidului Șor.

Violeta Ivanov a făcut parte din grupul parlamentarilor comunişti care a părăsit PCRM ca să adere la democraţi. Fostă ministră a Mediului, în 2010 a fost inclusă în „lista neagră” a Iniţativei Civice pentru un Parlament Curat pentru că ar fi favorizat primăriile conduse de reprezentanţi PCRM, care îi erau colegi de partid în acea perioadă. Pe durata mandatului de deputată, Violeta Ivanov şi-a mărit constant proprietăţile, familia sa reuşind să ridice o casă cu două niveluri şi să procure un apartament de circa 100 de metri pătraţi. Presa a scris de mai multe ori şi despre luxul pe care îl etalează deputata şi unii dintre membrii familiei acesteia.

Violeta Ivanov a fost viceministră, iar ulterior ministră a Ecologiei şi Resurselor Naturale în perioada guvernării comuniste. A ajuns în Parlament în 2009 și, la început, a condus Comisia pentru mediu şi schimbări climatice. Până în prezent a fost președintă a Comisiei politică externă și integrare europeană.

La sfârşit de 2015, împreună cu alţi 13 colegi de partid, a părăsit fracţiunea PCRM. Între 2015 și 2017 a fost deputată neafiliată, după care a aderat la PDM. 

anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice scoate la iveală că deputata şi-a cumpărat în anul 2017 un apartament cu suprafața de 98 de metri pătrați, într-un bloc nou de pe strada Tudor Strișcă din sectorul Botanica al Capitalei. Ivanov ar fi achitat pentru noua locuință 445.000 de lei. Datele de la Cadastru arată însă că apartamentul este evaluat la nu mai puțin de 633 de mii de lei, în timp ce pe site-urile de publicitate, prețul pentru un metru pătrat în blocul respectiv pornește de la 600 de euro. Tot în 2017 Violeta Ivanov a vândut un apartament de 73 de metri pătrați, pe care îl deținea din 1995.

Presa a scris că pe durata mandatului de deputat, Ivanov a reușit să ridice și o casă cu două niveluri. Potrivit Ziarului de Gardă, una dintre fiicele deputatei, minoră la acel moment, era, în acte, proprietara terenului pe care soții Ivanov şi-au ridicat o casă de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. După apariţia acestui articol Comisia Naţională pentru Integritate a dispus iniţierea unui control, iar în final a decis să claseze cauza privind averea şi proprietăţile deputatei. Mai multe detalii din biografia Violetei Ivanov aflați dintr-un articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Vladimir Vitiuc a absolvit Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău și Institutul Nistrean de Economie şi Drept, urmând masteratul la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Până a ajunge în Parlament, el a lucrat în calitate de inginer de marketing și director-adjunct la Combinatul de produse alimentare din Bălţi, orașul de baștină al deputatului.

Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Vladimir Vitiuc s-a implicat în politică, făcând parte din Partidul Comuniștilor. Este deputat din anul 2005, de fiecare dată fiind ales pe lista PCRM. La alegerile parlamentare din 2009 și 2010, numele lui a figurat în lista candidaţilor cu probleme de integritate, făcută publică de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat. Potrivit buletinului „Cunoaște-ți candidatul” din noiembrie 2010, lansat de Inițiativa Civică, în perioada 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, condusă de Vladimir Vitiuc, a folosit oficiile aflate în proprietate publică fără a achita plata de arendă. Totodată, potrivit aceleiași surse, Vladimir Vitiuc a fost autorul şi iniţiatorul mai multor proiecte de legi sensibile la corupţie, care, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, contraveneau altor legi deja existente, erau împotriva intereselor publice şi promovau privatizări dubioase.

Vladimir Vitiuc a plecat din PCRM la sfârșitul anului 2015, împreună cu alți 13 deputați comuniști, care au declarat, la o conferință de presă, că nu mai vor „să facă jocurile” formațiunii care i-a adus în Parlament. Cei 14 deputați ieșiți din PCRM au format Platforma social-democratică „Pentru Moldova” și au avut prima întâlnire oficială cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier.

Tot la sfârșitul anului 2015, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii omului de afaceri Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru. În martie 2017, cei 14 foști comuniști au aderat la PDM, iar Vladimir Vitiuc a devenit unul dintre vicepreședinții acestei formațiuni. 

Vladimir Vitiuc este autorul mai multor proiecte de legi, inclusiv proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, criticat de opoziție și de societatea civilă ca unul care încurajează indisciplina fiscală și urmărește legalizarea veniturilor dobândite ilicit.

Anticoruptie.md
11/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii