Procuror Anticorupție, impus să demisioneze pentru că n-a raportat conducerii despre un incident cu implicarea fiului său // Cazul a fost semnalat de Anticoruptie.md

Julieta Savițchi
08/07/2019
Captură video Privesc.eu

Procurorul Anticorupție Gheorghe Ciobanu, impus să demisioneze săptămâna trecută de procurorul general Eduard Harunjen, solicită încetarea procesului de eliberare din funcție și pornirea unei anchete de serviciu. Ciobanu l-a acuzat luni, în cadrul unei conferințe de presă, pe Eduard Harunjen de abuz în serviciu și cere să fie verificate informațiile din presă, precum și declarațiile procurorului general. Cazul cu implicarea feciorului lui Ciobanu a fost publicat de Anticorupție.md, după ce pe Harta Corupției a parvenit sesizarea unui cetățean, care semnala că procurorul anticorupție ar fi făcut presiuni în dosarul respectiv.

Gheorghe Ciobanu a declarat că Harunjen i-ar fi vorbit pe un ton autoritar, l-ar fi învinuit că a prejudiciat imaginea instituției care la moment este vulnerabilă și că șoferul acuzat de fiul său de huliganism putea să fie tras la răspundere contravențională, dar nu cercetat penal. „Este regretabil că se implică în acest caz care deja se află în gestiunea justiției. A vorbit cu mine astfel de parcă eu eram atunci la volan, dar nu fiul meu. Șoferul cela s-a comportat foarte urât, să decidă justiția. Disperarea de a-și pierde funcția i-a afectat grav logica gândirii lui Harunjen. Se conduce după principiul cine nu e cu el, e împotriva lui”, a declarat procurorul în conferința de presă.

Anterior Eduard Harunjen a declarat pentru mass-media că i-a cerut lui Ciobanu să demisioneze pentru că a încălcat regulamentul instituției și nu a informat conducerea Procuraturii Generale despre faptul că fiul său a fost implicat într-un incident în trafic, iar în presă au apărut informații precum că procurorul ar fi influențat ancheta în cazul dat.

Procurorul general a mai comunicat că bănuielile de implicare a lui Gheorghe Ciobanu în dosarul fiului său nu s-au adeverit, doar că acest lucru l-a constatat personal și nu în cadrul unei anchete de serviciu. Harunjen a declarat că a vorbit cu procurorul pe caz și acesta i-a comunicat că nu a fost influențat, dar a recunoscut că a fost telefonat de Gheorghe Ciobanu care s-a arătat interesat cum se desfășoară investigațiile.

Amintim că Oleg Ursachi, un șofer din Chișinău, a depus o sesizarea pe Harta Corupției, după ce pe numele său a fost pornit dosar penal pentru că l-a insultat în tradic și a deteriorat retrovizorul de la automobilul de lux al fiului procurorului Ciobanu. Inițial, Poliția a pornit pe numele lui Ursachi un dosar contravențional, însă procurorii au decis să intenteze dosar penal și Ursachi, riscă să facă câțiva ani de închisoare și să achite peste 21 de mii de lei pentru retrovizorul spart.

Ursachi a declarat că dosarul penal ar fi fost pornit sub influența lui Gheorghe Ciobanu. ”Îmi recunosc vina, imi pare rău că nu m-am putut abține, mi-am cerut scuze și sunt gata să răspund. Dar în limitele legii. În Chișinău au loc zilnic astfel de incidente, dar nimeni încă nu a stat la închisoare pentru așa ceva”, ne-a declarat Ursachi.

Julieta Savițchi
08/07/2019

Comentarii