Un fost vicedirector al CFM, trimis pe banca acuzaților

Ilie Gulca
31/03/2022
Fosta administrație a CFM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) trimite pe banca acuzaților în dosarul delapidărilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM) un vicedirector din administrația acestei întreprinderi în perioada 2018-2019.

Portalul Anticoruptie.md a reușit să afle că este vorba de fostul vicedirector Grigore Condurache, care figurează atât raportul Comisiei Parlamentare, cât și cel al Serviciului de Informații și Securitate.   

Procurorii acuză persoana de faptul că, în urma depășirii atribuțiilor de serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane de lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 370 milioane de lei.

Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane de lei rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în valoarea de peste 73 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 26 milioane de lei.
 
În cadrul urmăririi penale, procurorii PCCOCS și angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale membrilor familiei acesteia.

Valoarea totală a sechestrelor aplicate depășește suma de opt milioane lei.
 
Rezultatul urmăririi penale declarat a fost obținut cu implicarea mai multor instituții cu competență pe domenii – Inspectoratul Național de Investigații, Serviciul de Informații și Securitate, Curtea de Conturi, Inspecția Financiară și Serviciul Fiscal din subordinea Ministerului Finanțelor.

Fostul director al CFM, Iurie Topală, a fost reținut în ianuarie 2022 de ofițerii Interpol în Belgia. Fostul manager al Căii Ferate este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019.

Ilie Gulca
31/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii