Iurie Topală, unul dintre cei mai mari jucători pe piața transporturilor feroviare, a fost reținut în Belgia

Ilie Gulca, Olga Stavilă
13/01/2022
Fostul director CFM (2015–2019), Iurie Topală

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurie Topală, a fost reținut, joi, de ofițerii Interpol în Belgia, potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media a Procuraturii Generale, Mariana Cherprec. Fostul manager al Căii Ferate este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019.

„Fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează să fie extrădat în Republica Moldova. În privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind dat în căutare internațională”, a declarat reprezentanta Procuraturii Generale reporterului Portalului Anticoruptie.md.

Potrivit estimărilor preliminare efectuate de procurori, prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei, iar după cele ale directorului general actual al CFM, Oleg Tofilat, valoarea pierderilor ar putea să depășească 1,2 miliarde de lei.

În cadrul dosarului penal, sublinia un comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale emis la începutul lui decembrie 2021, unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit, dar oamenii legii nu au făcut publice numele acestora.

În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

Totodată, procurorii comunică faptul că, pe 30 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura arestului preventiv aplicate în privința învinuitului.

Conform unei ordonanțe de efectuare a percheziției din 24 mai 2021 semnată de procurorul Stela Barbă, organul de urmărire penală are suficiente suspiciuni pentru conturarea unui grup criminal organizat condus pe verticală de câteva persoane prestabilite din care fac parte fostul director Iurie Topală, fostul vicedirector Grigore Condurache, omul de afaceri Marcelian Pîrlog, Irina Objeleanskaia ș.a.

anchetă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a demonstrat că principala problemă care a afectat întreprinderea de stat a fost pierderea contractelor de transport determinate de taxele de protecție pe care le plăteau firmele de transport la PDM.

Un raport al SIS a indicat că, începând din 2014, a funcționat un grup de firme controlat de oamenii apropiați fugarului Vladimir Plahotniuc. Artizanii schemei de corupție percepeau neoficial taxe cuprinse între doi și cinci dolari per tonă de marfă transportată.

Veniturile Căii Ferate din Moldova, potrivit fostului director Topală, sunt în proporție de 85% din transportul de marfă, adică 1,5 miliarde de lei. „Restul veniturilor din chirii sunt niște mărunțișuri, care nu au nicio relevanță”, a mai menționat el.

În 2019, Calea Ferată din Moldova a pierdut aproape jumătate din transporturi din cauza șpăgilor pretinse de fosta conducere a PDM de la Combinatul siderurgic din Galați.

Totodată, Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate întrucât în momentul plecării sale de la CFM întreprindenderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

Deși s-a aflat în urmărire internațională, compania conectată la fostul manager al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a rămas și astăzi unul dintre cei mai mari jucători pe piața transporturilor feroviare.

Ilie Gulca, Olga Stavilă
13/01/2022Become a Patron!

Comentarii