Un funcționar, condamnat ilegal, în urma unui flagrant organizat, va fi despăgubit din bani publici cu aproape jumătate de milion de lei

Cornelia Cozonac
09/06/2020

Un fost funcționar public, care a stat în închisoare aproape doi ani, fiind condamnat în baza unei înscenări de luare de mită, a câștigat bătălia cu statul. El va fi despăgubit, pentru detenție ilegală, cu aproape jumătate de milion de lei. Nici unul dintre ofițerii CNA, procurorii anticorupție și judecătorii care au orchestrat și judecat cazul acestui funcționar, în baza unor probe falsificate, nu au fost cercetați pentru abuzurile comise. ​

Curtea Supremă de Justiție a pus punct, la 3 iunie curent, în cauza civilă inițiată de Igor Savin împotriva Ministerului Justiției, în temeiul Legii nr. 1545 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti, urmând să primească suma de 467 mii de lei sub formă de prejudiciu moral și material, inclusiv pentru salariul ratat.

În 2011, Igor Savin, angajat al Serviciului control financiar și revizie din subordinea Ministerului Finanțelor, descoperise, în cadrul unui control, nereguli în gestionarea banilor publici la Întreprinderea Municipală  Gospodăria Comunal-Locativă Cahul. În timpul controlului, șeful întreprinderii din Cahul i-ar fi propus mită, pe care însă Savin a refuzat-o. După aceasta, fostul  funcționar afirmă că au urmat o serie de amenințări ca, într-un final, să-i fie înscenat un caz de luare de mită de către ofițerii CCCEC, actualmente CNA: „Au fost depistate mai multe încălcări, cele mai multe la cariera de nisip. Proceduri de achiziții publice care nu se făceau. Ei făceau ce voiau cu banii publici. Au încercat să mă cumpere, mi-au pus niște bani pe masă. În data de 4 martie 2011, directorul, jucând teatru, mi-a spus, că mi-a pus în geantă 1000 de euro. N-am reușit să intru bine în birou – în câteva minute au intrat reprezentanții CCCEC, actualul CNA, au găsit bani în niște cărți pe care le-am cumpărat de la piața din Cahul. Cine mi le-a pus, nu știu, pot doar să presupun”, ne-a declarat Igor Savin.    

După reținere, Igor Savin a fost dus la sediul CCCEC, actualul Centru Național Anticorupție. După ce a fost cercetat penal aproape un an, dosarul său a fost judecat la Cahul timp de patru ani, instanța pronunțându-se abia în 2016. Bărbatul a fost găsit vinovat de acte de corupție. Prima instanță l-a condamnat la 8 ani de închisoare, iar Curtea de Apel i-a redus sentința la 2 ani. Funcționarul condamnat a fost trimis la Cahul, apoi a fost readus la penitenciarul nr. 13 din Chișinău, după care a ajuns în penitenciarul din Lipcani. Peste tot, spune el, a fost umilit și deținut în condiții deplorabile. Acasă îi rămâseseră patru copii, cel mai mic având doar un an și o lună.

În urma condamnării ilegale, Igor Savin a fost plasat  în detenție și privat ilegal de libertate pe o durată de 485 de zile și de dreptul de a munci pe o perioadă mai mare de 6 ani. În toată această perioadă, omul a căutat să-și facă dreptate. 

După ce CSJ l-a îndreptățit și a stabilit că el a fost condamnat ilegal, fostul angajat a încercat, fără succes, să obțină tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de organizarea flagrantului, dar și a judecătorilor care au decis condamnarea pe baza unor probe falsificate. „A fost depusă o cerere la Procuratura Anticorupție, în ordin penal, în ordin disciplinar - o cerere la CSM ca să se expună pe cazul judecătorului de instrucție, a judecătorilor din prima instanță, celor din Apel. Să se expună asupra fărădelegilor pe care le-au făcut. Eu simțeam că nu voi câștiga, pentru că eu unul mergeam contra sistemului, acest sistem este din monștri. El în loc să apere omul, îl distruge, îl calicește ”.

Argumentele din Decizia Curții Supreme prin care reclamantul a fost achitat se pare că nu au fost suficiente pentru Procuratura Generală.

În 2017, imediat după pronunțarea Deciziei de achitare, Mircea Roșioru, actualul adjunct al Procurorului General, declară recurs în anulare, prin care solicită ca Decizia Curții Supreme de Justiție prin care a fost achitat Igor Savin să fie casată, iar Igor Savin să se reîntoarcă în penitenciar. Recursul în anulare este respins ca inadmisibil.

Organizația Promolex a preluat cazul lui Igor Savin, ajutându-l în procesul împotriva statului. 

Promolex menționează că în continuare, în conformitate cu art. 20 al Legii nr. 1545, Ministerul Justiţiei (…) după repararea, din contul bugetului respectiv, a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite comise de organele de urmărire penală, de procuratură sau de instanţele judecătoreşti, vor sesiza Procuratura Generală în vederea stabilirii faptului dacă pot fi calificate drept infracţiuni acţiunile sau inacţiunile persoanei (persoanelor) cu funcţie de răspundere sau ale altor persoane care au cauzat prejudiciul material şi moral. Sumele încasate ca efect al acţiunii în regres se varsă la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul autorităţii administraţiei publice locale respective.

 

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, susține că „instanțele naționale ar trebui să țină cont de reglementările CtEDO în procesul de stabilire și recuperare a prejudiciului moral și material, să nu recidiveze (unii judecători care au dus la condamnarea țării într-o speță aproape identică, în cauza Grecu vs Republica Moldova 51099/10, au procedat similar și în cazul lui Igor Savin). În cazul stabilirii cuantumului pentru prejudiciul moral cauzat, judecătorii fac uz de așa-numita intimă convingere, dar, de fapt, stabilesc despăgubiri nesemnificative. Această practică îi descurajează pe cei păgubiți și creează sentimentul de impunitate pentru oamenii legii care continuă să aplice măsuri restrictive și rămân nepedepsiți pentru acțiunile lor ilegale. O soluție ar fi unele modificări la Legea nr. 1545 prin care să se stabilească cuantumuri minime pentru o zi de detenție ilegală, iar cuantumul maxim să fie stabilit de către judecător conform intimei sale convingeri”.

În deciziile lor, instanțele naționale au stabilit că suma de 100.000 de lei pentru condamnare ilegală, 485 de zile de suferințe enorme, ar fi suficientă (în cazul reclamantului, o oră de frustrări și suferință, în viziunea statului, ar costa 8 lei). Instanțele naționale au ignorat argumentele prezentate de reclamant, care erau bazate pe calcule obiective (rezultate din jurisprudența CtEDO în cauze similare) și au redus substanțial suma prejudiciului moral solicitat. Instanțele nu și-au argumentat soluția. Pe lângă aceasta, instanța de apel a încercat să aibă rolul de „avocat al bugetului de stat” și a decis că prejudiciul material sub forma salariului ratat nu urmează să fie recuperat de către reclamant. Decizia Curții de Apel a fost casată prin Decizia Curții Supreme de Justiție din 3 iunie 2020.

În ultimii ani statul a achitat despăgubiri de sute de mii de lei pentru condamnări neîntemeiate. Ultimul caz ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este cel al fraților Repeșcu din raionul Soroca, condamnați pentru un omor din 2007 pe care nu ei l-au comis. Unul dintre frați a ispășit 9 ani de detenție până s-a constatat că e nevinovat. Până acum nu sunt cunoscute cazuri în care responsabili din instituțiile publice, judiciare sau de drept să fi fost trași la răspundere pentru că ar fi admis sau contribuit ca anumite persoane să ispășească pedepse fiind nevinovate.

 

Cornelia Cozonac
09/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii