Un nou cap de acuzare pentru Machena: Comandarea și organizarea asasinării liderului unei grupări criminale

Ilie Gulca
31/03/2021
Vladimir Moscaliuc în detenție la Închisoarea Nr. 15 Cricova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, miercuri, despre trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a liderului organizaţiei criminale „Machena”, Vladimir Moscalciuc, pentru comandarea și organizarea asasinării, în 2008, a unei căpetenii de grupări criminale rivale.

Potrivit surselor Centrului de Investigații Jurnalistice, personajul omorât în 2008 este căpetenia criminală Andrei Dasic, alias Lvovski. Omorul lui Dasic ar fi fost comandat de Machena în perioada luptei pentru influenţă în penitenciare. PCCOCS a refuzat să ne confirme numele victimei.

„Omorul a avut loc într-un penitenciar cu regim închis din republică, cu atragerea în calitate de executori a membrilor grupării criminale din acelaşi penitenciar. În urma loviturilor aplicate cu obiecte dure, în regiuni vitale ale corpului, victima a decedat la locul faptei”, se menționează într-un comunicat al Procuratorii Generale.  

Ulterior, detaliază sursa citată, executorii au transportat corpul neînsuflețit la un alt etaj al penitenciarului, pentru a ascunde urmele faptei infracționale. Pentru cele comise, învinuitul le promisese executorilor privilegii, precum şi avansarea în poziționarea ierarhică în cadrul organizaţiei criminale conduse de el.

„Această cauză penală a fost reluată în contextul obținerii recente a unor informații relevante cauzei, în cadrul dosarului penal investigat în privinţa organizaţiei criminale Machena. Ca motiv al crimei comise a servit dorinţa de fortificare a poziției organizației criminale conduse de el în coraport cu alte organizaţii criminale, precum şi să tăinuiască unele informaţii relevante altor infracțiuni similare.”

Dacă va fi găsit vinovat de comandarea și organizarea comiterii cu premeditare a omorului de două sau mai multe persoane, cu deosebită cruzime învinuitul, Moscaliuc riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.

Actualmente, Moscaliuc se află în detenție pentru crearea şi conducerea organizaţiei criminale, precum şi pentru infracţiuni de şantaj şi pregătire de omor.

Procurorii i-au trimis anterior în judecată și pe cei cinci executori ai crimei investigate, condamnați la pedepse cu închisoarea pentru un termen de 13 ani.

Vladimir Moscalciuc, alias Machena, a fost transferat, în februarie curent, împreună cu directorul închisorii, Victor Munteanu, în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Ei au fost investigați în cazul dosarului fostului șef adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco.

Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari. Ulterior, pedeapsa lui a fost redusă la zece ani.

În 2012, a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor. În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

Dacă decizia Judecătoriei Chișinău privind reducerea termenului de detenție pentru Moscalciuc va rămâne în vigoare, acesta are dreptul să ceară eliberarea condiționată înainte de termen pe motiv că a ispășit două treimi din sentință.

Ilie Gulca
31/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii