Un nou mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Ce i se incriminează fostului lider al PDM

Anticoruptie.md
22/05/2020

Judecătoria Chișinău a emis vineri mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotnic, ex-președinte al Partidului Democrat. Acesta este al doilea mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, demersul fiind înaintat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS).

„Se admite integral demersul procurorului PCCOCS Dumitru Raileanu din 20 mai 2020 privind aplicarea măsurii preventire, arestarea preventivă în privința învinuitului Plahotniuc Vladimir Gheorghe și se aplică măsura preventivă, arest preventiv pe un termen de 30 de zile cu calcularea termenului începând cu momentul reținerii lui. Arestatul preventiv va fi în Penitenciarul nr.13 din municipiul Chișinău”, a decis instanța.

Fostului lider democrat i se incriminează organizarea și conducerea unui grup criminal, escrocherie, dar și spălare de bani.

Precizăm că în octombrie 2019, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, la solicitarea procurorilor anticorupție, iar ulterior acesta a fost anunțat în căutare internațională. Pe numele fostului lider al democraților Procuratura Anticorupție a fost pornit două cauze penale. În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013-2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla. Prin această schemă ar fi fost spălați, prin firme off-shore, 18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că, în perioada anilor 2013 -2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari.

Amintim că luni procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo preciza că, pe lângă cele trei grupuri de interese despre care se știe că ar fi beneficiat din frauda bancară, Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat, procurorii au stabilit că mai există un grup de influență – grupul Planotniuc, „despre care, oficial, nicăieri nu se menționa”.

Anticoruptie.md
22/05/2020

Comentarii