Unul dintre cei șapte profesori turci extrădați autorităților turce a fost eliberat

Anticoruptie.md
15/10/2020
Facebook.com

Unul dintre cei șapte profesori turci angajați ai liceelor „Orizont”, reținuți și extrădați ilegal Turciei, a fost eliberat din arest. Este vorba despre Hüseyin Bayraktar. Despre acest fapt a anunțat Hasan Baris, profesor de engleză la Liceul „Orizont” din Durlești, pe pagina sa de Facebook. La scurt timp, ultimul și-a șters postarea și nu a răspuns la întrebările reporterilor Portalului Anticoruptie.md.

Profesorul eliberat din arest, Huseyin Bayraktar, în momentul expulzării, preda limba turcă la liceul Orizont din sectorul Ciocana, mun. Chișinău, și avea permis de ședere în Republica Moldova. După extrădarea ilegală, el a fost condamnat în 2019, în Turcia, la șase ani și jumătate de închisoare. Hüseyin Bayraktar a fost unul dintre angajații liceului care nu a solicitat azil politic.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vina în cazul expulzării profesorilor și a fost obligat să achite prejudicii în valoare de 125.000 de euro, stabilite de CEDO, și 380.000 de lei pentru avionul charter destinat transportării profesorilor în Turcia. 

La 11 iunie 2019, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați. Curtea a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare din cei cinci cetățeni turci care s-au adresat la CEDO.

Pe 6 septembrie 2018, au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont:

  1. Riza Dogan, director al Liceului Orizont din Durleşti, solicitant de azil politic;
  2. Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
  3. Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul, solicitant de azil politic;
  4. Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
  5. Feridon Tufekci, director al Liceului Orizont din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
  6. Huseyin Bayraktar, profesor de matematică,  cu permis de ședere în scop de lucru;
  7. Sertif AYRI, profesor de limba turcă, cu permis de ședere în scop de muncă.​
Anticoruptie.md
15/10/2020

Comentarii