Unul dintre membrii Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, reținut pentru trafic de influență

Anticoruptie.md
25/07/2019
Foto: CIJM

Un avocat din Capitală a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit unor surse din avocatură, este vorba de Ion Malanciuc, unul dintre membrii Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților. El i-ar fi cerut denunțătorului 3.000 de euro pentru a influenţa un expert judiciar să formuleze o concluzie falsă pe marginea unei recipise.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Vitalie Tabîrță, președintele Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, nu a confirmat, dar nici nu a informat că avocatul reținut în flagrant este Ion Malanciuc. Potrivit lui Tabîrță, despre reținerea lui Malanciuc l-au informat mai mulți colegi, dar nu a primit deocamdată confirmare oficială.

Într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție se arată că denunţătorul susţine că ar fi apelat la ajutorul avocatului cu rugămintea de a-l ajuta să câştige un litigiu civil. La mijloc ar fi fost o recipisă cu privire la o datorie, pe care denunţătorul ar fi vrut să o anuleze. Pentru a declara acest document nul, expertul judiciar urma să formuleze o concluzie prin care semnătura de pe recipisă ar fi fost declarată falsă.

Avocatul ar fi promis că poate soluţiona problema şi că l-ar putea determina pe expertul judiciar să dea o concluzie favorabilă. Pentru acest fapt, avocatul ar fi pretins 3.000 de euro, care urmau a fi transmiși în două tranșe. Astfel, tranșa de 1.500 de euro a fost transmisă, sub controlul CNA şi al procurorilor Anticorupţie. Avocatul a fost reţinut în flagrant şi a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o amendă în mărime de la 150.000 la 200.000 de lei sau închisoare de la doi la șase ani.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că mai mulți avocați s-au arătat nemulțumiți de faptul că Ion Malanciuc, membru al Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților are antecedente penale. Acesta a ispășit o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte de corupție și escrocherie. Avocatul Igor Hlopețchi a prezentat colegilor de breaslă copia sentinței prin care Malanciuc a fost condamnat în 1981 la cinci ani cu executare. Documentul arată că acesta în perioada respectivă era jurist la o întreprindere și a luat 1500 de ruble de la o persoană în schimbul promisiunii că va determina un judecător să îi dea câștig de cauză. În perioada respectvă, salariul mediu era de 100 de ruble pe lună.

Anticoruptie.md
25/07/2019

Comentarii