Avocații controversatului om de afaceri Veaceslav Platon semnalează mai multe abuzuri din partea judecătorilor în dosarul în care este judecat clientul lor. În cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 23 ianuarie, apărătorul Eduard Rudenco a anunțat că vinerea trecută judecătorii au decis să îi înterzică lui Platon să mai asiste la ședințele de judecată pe cazul său. De asemenea, magistraţii își doresc înlocuirea apărătorilor businessmanului cu avocați din oficiu.
Potrivit lui Rudenco, judecătorii ar fi decis desfășurarea ședințelor de judecată fără participarea lui Veaceslav Platon pe motiv că acesta intervine prea des în timpul ședințelor, făcând demersuri, cereri, iar astfel împiedică buna desfășurare a ședințelor de judecată. „Veaceslav Platon a fost înlăturat din cauză că vorbeşte, că încearcă să explice completului de judecată cine a comis acest furt. Din punctul meu de vedere, decizia de a-l înlătura de șa ședințe este gravă. Magistraţii de la Judecătoria sectorului Buiucani au venit și cu cererea ca Platon să fie reprezentant de avocați din oficiu. În această situație, ședința de judecată de mâine ar puteaa avea loc atât în lipsa lui Platon, cât și în lipsa avocaților lui”, a precizat avocatul.
El a mai subliniat că procurorul a venit cu o cerere ca și pagina de Facebook a lui Veaceslav Platon să fie blocată. „Abuzurile care au fost comise în această cauză penală nu se referă doar la Veaceslav Platon. Noi toţi suntem vizaţi în acest dosar. Modul în care procedează justiția din Republica Moldova demonstrează că guvernarea nu își dorește să aflăm adevărul despre furtul miliardului. Şedinţele de judecată în cazul lui Vlad Filat au fost cu uşile închise, la Șor nu ştim ce se întâmplă, se dorește aceeași situație în dosarul Platon. El a fost atacat pentru că a început să vorbească despre atacurile raider”, a precizat Eduard Rudenco.
Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Ion Guzun, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, a calificat comportamentul judecătorilor drept o încălcare a drepului la apărare al persoanei. „Nu poți justifica că o persoană ar abuza de anumite drepturi, dacă aceasta se apără și își dovedește nevinovăția. Cazul Filat și Platon sunt cred ca cele mai proaste exemple când persoanele acuzate sunt judecate pe ascuns iar noi, cetățenii, care acoperim furturile produse cu implicarea acestor persoane, dar cu siguranță cu complicitatea instituțiilor de stat, suntem ținuți departe de adevăr. Dacă aceștia sunt vinoveți - să fie proces public. În caz contrar, rămân la ideea că este o justiție selectivă, iar adevărații hoți sunt la libertate și îi auzim des de la tribune”, a precizat Ion Guzun.
Contactat telefonic, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a declarat că în cazul în care avocații lui Veaceslav Platon consideră că judecătorii le-au încălcat vreun drept lor sau clientului lor, se pot adresa cu o sesizare Inspecției Judiciare care o va examina și va stabili dacă există abatere disciplinară în acțiunile magistraților.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii