Veaceslav Platon nu are planuri să revină acasă. Vrea să simtă pulsul diasporei din Marea Britanie

Julieta Saviţchi
09/08/2021

Controversatul afacerist Veaceslav Platon nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova pentru a se prezenta la procesul de judecată în dosarul în care este învinuit pentru escrocherie şi corupere. În schimb, acesta planifică să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

„De îndată ce am ajuns la Londra, au început să-mi scrie direct pe Facebook cetățenii noștri care trăiesc în Marea Britanie. Nu i-am cunoscut înainte și mi-a fost interesant să comunic cu ei: cum trăiesc, ce reguli au, cu ce greutăţi se confruntă. Am avut câteva întâlniri şi am aflat multe despre viaţa lor. Sunt probleme cu legislaţia privind migraţia, probleme de ordin fiscal, dar cea mai mare problemă este lipsa locurilor de muncă bine plătite. O problemă aparte o reprezintă locuinţele pentru care moldovenii cheltuie majoritatea banilor câştigaţi. Voi studia aceste probleme şi mă voi strădui să vin cu soluţii excelente. Probabil, voi organiza câteva întâlniri cu diaspora. Mai ale în Northamton. Este un orăşel din apropierea Londrei, unde ai noştru locuiesc compact. Vreau să le simt pulsul pe viu”, a scris Platon pe pagina sa de Facebook.

Procurorul anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, a solicitat, la începutul săptămânii trecute, schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon. Suşiţcaia şi-a motivat demersul prin faptul că Platon nu s-a prezentat la şedinţa de judecată în dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari în cazul Companiei Moldasig şi de tentativă de corupere a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Instanţa i-a dat lui Platon termen până pe data de 12 august să revină în ţară şi să se prezinte pe banca acuzaţilor. Pecizăm că, Veaceslav Platon mai figurează în calitate de inculpat încă în două dosare penale, aflate în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Amintim că, Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

Veaceslav Platon, condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, a fost eliberat după ce a stat 4 ani în detenţie, pe 15 iunie 2020, când demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

 

Julieta Saviţchi
09/08/2021Become a Patron!

Comentarii