Verișoara lui Veaceslav Platon, pe urmele verişorului. Ce i se incriminează

Tatiana Gherța
07/03/2023
colaj CIJM

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a verișoarei lui Veaceslav Platon. Aceasta ar fi fabricat şi pus în circulaţie un card fals, și ar fi comis infracţiunii de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari. Învinuita este de negăsit, dar a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa acesteia.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost pornită în decembrie 2020. În acel moment, verișoara lui Platon Veaceslav, fiind angajată în cadrul unei bănci în calitate de manager operațiuni bancare, ar fi deschis un card bancar corporativ (fals) pe numele unui judecător din cadrul Colegiului Civil, Comercial şi Contencios Administrativ a Curţii Supreme de Justiţie. Judecătorul a făcut parte din completele de judecată ce au examinat litigii în care erau implicate companii controlate prin persoane interpuse de către Platon Veaceslav, deciziile emise nefiind favorabile acestuia.

Respectiv, cardul bancar fals, în care a fost depozitată suma de 300 000 de dolari SUA, a fost pregătit pentru a denigra imaginea publică a judecătorului.

„ Potrivit investigațiilor, pe numele judecătorului a fost deschis un card bancar corporativ (fals), cu valută în Euro, în cadrul AO „Trasta Komercbanka” (cu sediul în Republica Letonă, oraşul Riga) şi respectiv un cont de depozit pe care a fost depozitată suma de 300 000 Dolari SUA, care ulterior la 23 martie 2013 a fost extrasă prin intermediul POS-terminalului amplasat la ghişeul din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, de către verișoara lui Platon Veaceslav, angajată în cadrul băncii în calitate de manager operațiuni bancare, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a câte 3.000 USD fiecare, în suma totală de 297.000 USD.”,  se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Procuratura Anticorupție anunță că documentarea completă a acțiunilor infracțonale a fost posibilă și realizată cu suportul nemijlocit al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Republica Moldova, urmare a schimbului de informații efectuat cu serviciul similar din Letonia cât și informațiile furnizate de către autoritățile de drept din Republica Letonia.

Pentru punerea în circulație a unui card fals legea prevede pedeapsa maximă sub forma de închisoare de la 4 la 8 ani, iar pentru spălare de bani de la 5 la 10 ani de închisoare.

Anterior, din aceeași cauză, a fost disjunsă o altă cauză penală în privința lui Veacelav Platon, pentru comiterea acelorași fapte, care la moment se află spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Este de menționat faptul că ședințele de judecată în privința lui Veaceslav Platon, învinuit de fabricarea cardurilor bancare, sunt amânate pe bandă rulantă. În cadrul ultimei, apărătorii lui Platon au fost amendați pentru faptul că tergiversează intenționat dosarul.


 

 

Tatiana Gherța
07/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii