Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore

Ilie Gulca
21/07/2022
Marina Tauber. Foto: Constantin Grigoriță

Deputata Marina Tauber a fost reținută, joi seară, pe un termen de 72 de ore după ce legislativul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a acesteia în două cauze penale - acceptarea finanțării Partidului Șor de un grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor pentru semestrul I al anului 2022.

În urma perchezițiilor efectuate joi în mai multe imobile ale Partidului Șor, oamenii legii au stabilit mai multe episoade în care, în prima jumătate de an, Partidul Șor ar fi efectuat plăți în valoare de 600.000 de euro în timp ce cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei.

„Din aceleași surse de proveniență infracțională ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în valoare 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Pe 26 mai, Parlamentul a aprobat cererea înaintată de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare Marinei Tauber.

Tauber este bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor. Numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare.

Pe 16 septembrie 2019, Marina Tauber a fost reținută în orașul Orhei, la câteva ore după ce Parlamentul a votat ridicarea imunității pentru Marina Tauber și colega ei de partid, Reghina Apostolova.

Pe 2 octombrie 2020, Tauber și Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului.

Ilie Gulca
21/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii