VIDEO// Dosarele de la Durlești examinate în instanță. Avocatul lui Vasile Costiuc a cerut recuzarea judecătorului

Olga Stăvilă
14/01/2022
TV 8

Procurorii anticorupție au cerut, vineri, mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pe numele a doi învinuiți, în dosarul terenurilor de la Durlești. Unul dintre făptași este fostul deputat PDM, Veaceslav Nedelea, care a activat  în calitate de primar interimar și ar fi avut rolul de organizator al grupului, al doilea vizat este președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care ar fi participat la tranzacții fictive și arest la domiciliu pentru interpusa Elena Baraboi.

Aceasta din urmă  cooperează cu organele de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei. Dosarele sunt examinate la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana. Avocatul lui Vasile Costiuc a cerut recuzarea judecătoarei Alina Gorceac.

Portalul Anticorupție.md a scris anterior despre schema infracțională de deposedare a Primăriei orașului Durlești de terenuri, care a fost pusă în aplicare în perioada anilor 2005–2007.

Astfel, în urma acțiunilor ilegale ale funcționarilor publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, administrația publică locală a orașului Durlești a fost deposedată de 25 terenuri, cu suprafața totală de 1,5442 hectare, în valoare de 7.750.751 de lei.

În cadrul aceleiași cauze penale, în noiembrie 2021, a mai fost reținută fiica fostului primar de Durlești, Nicolae Crudu, Diana, secretară de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul Maia Sandu. Diana Crudu se află în prezent în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

 

Olga Stăvilă
14/01/2022Become a Patron!

Comentarii