VIDEO// Dosarul ex-procurorului Igor Popa: Şedinţa preliminară nu a avut loc nici după a treia încercare

Julieta Saviţchi
16/05/2022
CIJM

Judecătoria Chişinău a amânat, luni, pentru a treia oară şedinţa de judecată în dosarul în care fostul procuror Igor Popa este învinuit de fals în declaraţii publice. Astfel, instanţa nu a reuşit să desfăşoare şedinţa preliminară în dosarul respectiv.

Motivul amânării l-a constituit faptul că avocata lui Igor Popa, Adriana Eşanu, nu a făcut act de prezenţă. Apărătoarea a depus o cerere de amânare în cancelaria instituţiei, motivând că este implicată la examenele de la Institutul Naţional al Justiţiei.

Amânarea procesului i-a nemulţumit pe procurorii pe caz. „Este pentru a doua oară când avocatul cere amânarea şedinţei. Nimeni nu-i interzice să desfăşoare activităţi didactice. Dar şedinţa de astăzi a fost coordonată cu avocata, aşa că nu putea să o neglijeze”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc.

În replică, inculpatul Igor Popa a declarat că examenele de la Institutul Naţional al Justiţiei reprezintă un exerciţiu important, iar un proces de judecată „nu poate să se desfăşoare la galop, după cum sunt obişnuiţi unii procurori”.

Următoarea şedinţă în dosarul Igor Popa a fost programată pentru 3 iunie.

Acesta este primul dosar pe numele lui Igor Popa, care a ajuns în instanţă, în gestiunea procurorilor anticorupţie fiind un alt dosar pentru îmbogăţire ilicită.

Dosarul intentat pentru fals în declaraţii întruneşte cinci capete de acuzare. Urmărirea penală pe numele lui Popa a fost începută în noiembrie 2021, în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvârșit fals în declarații.

Mai exact, el nu a inclus intenționat unele date în declarațiile de avere și interese personale pentru 2018-2020 despre imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul lor comun locativ.

Prima şedinţă de judecată în dosarul respectiv a fost programată pentru 27 februarie, însă a fost amânată căci au lipsit avocaţii inculpatului.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.


 

Julieta Saviţchi
16/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii