VIDEO// Dosarul Filat 2: La ce ce etapă se află după 32 de şedinţe de judecată

Julieta Saviţchi
11/02/2022

Examinarea în instanţă a dosarului în care ex-premierul Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari bate pasul pe loc. Din ianuarie 2019, când a avut loc prima şedinţă de judecată, au fost programate 32 de şedinţe, dintre care au fost lucrative doar 5. Pe parcursul celor trei ani nu a fost audiat niciun martor, iar procurorul nu a prezentat încă probele acuzării.

Şedinţa de judecată care a avut loc vineri s-a redus la expunerea procurorului pe caz privind solicitarea apărării de a preciza care sunt învinurile aduse fostului premier.

Procurora Nadejda Busuioc a declarat în instanţă că lui Vlad Filat i-au fost explicate care sunt acuzaţiile aduse, fapt confirmat prin semnături. Procurorul pe caz a declarat că solicitarea apărării de a concretiza învinuirile nu este altceva decât o tentativă de a tergiversa procesul.

Atât Vlad Filat, cât şi apărătorii săi, au declarat că nu este vorba de nicio tergiversare. „Am depus o cerere, acceptată de instanţă, şi deja este tergiversare? Întrebaţi procurorul de ce consideră aşa”, a declarat avocatul Viorel Berliba.

Vlad Filat a declart pentru pentru portalul anticorupţie.md că nu este nicio tergiversare din partea sa sau a apărătorilor. „Multe şedințe nu au avut loc din cauza pandemiei de Covod-19. Şi eu am avut probleme serioase de sănătate”, ne-a spus fostul premier.

Vlad Filat a mai precizat că a revenit recent în Republica Moldova după ce a fost tratament.

Fostul premier este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă. 

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă jurnalistică din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Julieta Saviţchi
11/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii