VIDEO// Dosarul Ion Diacov: Cine este şi ce declară partea vătămată

Julieta Saviţchi
14/02/2022
CIJM

Renumitul medic Nicolae Bodrug, doctor habilitat în medicină, este partea vătămată în dosarul penal intentat pentru exces de putere, în care este bănuit şi fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov. Acesta este bănuit că i-a intentat lui Bodrug, în 2012, un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, medicul fiind achitat în decembrie 2021. În dosarul respectiv mai este bănuit şi procurorul Pavel Viniţchi, un fost subaltern al lui Ion Diacov.

Nicolae Bodrug susţine că a fost persecutat şi torturat psihologic de procurorul Pavel Viniţchi care l-a impus să înregistreze casa din Chişinău pe un pretins creditor.

Bărbatul ne-a povestit că, la începutul lunii mai a anului 2012, a fost invitat la procuratură de Pavel Viniţchi care i-a comunicat că are ordin de la Valeriu Zubco, procurorul general din perioada respectivă, ca să-l reţină. Viniţchi i-ar fi invocat o pretinsă datorie de 19 mii de lei către preşedintele companiei de construcţii, Basconlux, Nicolae Madan. „Nu am luat nici un ban, dimpotrivă, procurorii au scos din mine cât au putut. Mi-a arătat xerocopiile la două recipise care nu erau scrise de mine, dar era pe ele semnătura mea. Pe urmă Viniţchi m-a şantajat atât pe mine, cât şi pe membrii familiei mele să scriu casa pe Madan. Zicea că dacă nu vreau să putrezesc în puşcărie, să scriu casa după el”, îşi aminteşte medicul.

Nicolae Bodrug a mai declarat că pentru a-l determina să-i cedeze imobilul şefului de la Basconlux, procurorul Viniţchi îl escorta la judecată, deşi nu aveau loc şedinţe, ţinându-l toată ziua fără apă şi mâncare. Mai mult, fiind încarcerat în Penitenciarul nr.13, a fost plasat într-o celulă cu interlopi care îl matratau fizic şi psihic: „Mi-au dat lecţii de pucăriaş”.

Medicul Bodrug a mai spus că atunci când a fost reţinut de Viniţchi a avut o criză hipertensivă, pentru care a fost internat în spital, sub pază. „Peste câteva zile a veni Pavel Viniţchi, mi-a smuls din mâini, ca dintr-un animal acele de la perfuzii, m-a urcat într-o maşină şi m-a dus în penitenciar. S-a purtat cu mine ca bandiţii din anii 90. Nu doresc la nimeni să ajungă pe mâinile la aşa un procuror cum e Viniţchi. ”, ne-a spus printre lacrimi bărbatul.

Medicul susţine că a fost nevoit să se ascundă de Viniţchi timp de un an şi că acesta l-ar fi persecutat pe parcursul anilor, chiar şi după ce ce ar fi ajuns la o înţelegere cu Madan.

Conform datelor cadastrale, casa lui Nicolae Bodrug de pe strada Vasile Cheltuială din Chişinău este înregistrată pe numele soţiei şi a fiului său. Atât constucţia de 175,9 metri pătraţi, cât şi terentul de 0,078 ha au fost lăsate gaj companiei Basconlux la 25 mai 2012, fiind perfectat un contract de ipotecă.

Amintim că prpcurorul Pavel Viniţchi a figurat în mai multe anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, în care s-a relatat despre casa pe care şi-o construieşte într-o fâşie verde de pe malul lacului Ghidighici, pretinse estorcări de mită şi că ar fi condus în stare de ebrietate. Viniţchi a refuzat să comenteze acuzaţiile, dar i-a învinuit pe jurnalişti că ar fi plătiţi să-l denigreze.

Ion Diacov a venit în repetate rânduri în apărarea fostului său subaltern, menţionând de fiecare dată că este un procuror profesionist şi onest, dar este supus atacurilor din partea traficanţilor de droguri.

Solicitat de reporterii Antcorupţie.md, Ion Diacov a declarat că nu-l cunoaşte pe Nicolae Bodrug, nu l-a văzut şi nici nu are nimic cu el. „Acest material a venit de la Zubco şi a ajuns la adjunctul meu Vladimir Lupu. Dar pentru că eu eram şef la Procuratura municipală, materialul a ajuns şi pe masa mea. Ulterior, Vladimir Lupu i-a repartizat materialul lui Viniţchi, iar acesta peste o lună a întocmit ordonanţa de pornire a dosarului penal. Dar în perioada respectivă legea prevedea ca ordonanţele de intentare a dosarelor penale urmau să fie semnate doar de procurorul şef. Semnam mii astfel de ordonanţe. Pe urmă legea s-a schimbat. Nu ştiu ce a făcut Viniţchi. Nu am văzut dosarul”, ne-a declarat Ivan Diacov.


 

 

Julieta Saviţchi
14/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii