VIDEO// Dosarul Sternioală: Fostul vice-președinte al CSJ rupe tăcerea și oferă explicații despre cazul său

Julieta Savițchi
31/01/2020
Foto: anticoruptie.md

Fostul vice-președinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, învinuit într-un dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari, pledează nevinovat și susține că învinuirile aduse de procurori sunt nejustificate. Aceasta este prima declarație făcută în fața camerei de către Sternioală, pentru reporterii portalului anticoruptie.md, după intentarea dosarului toamna trecută.

Fostul magistrat a fost surprins împreună cu avocatul Iurie Tabarcea, care îi este și naș de cununie, la Curtea de Apel Chișinău, instanță care a respins repetat demersul procurorului anticorupție privind plasarea învinuitului în arest preventiv.

Iurie Tabarcea susține că acuzatorii ar fi comis mai multe abuzuri în dosarul respectiv, însă deocamdată păstrează confidențialitatea.

„Procurorii au invocat că al meu client ar putea să se eschiveze de la urmărirea penală. Dar nu se confirmă. El se prezintă ori de câte ori este citat, și în instanță, și la procuratură”, a declarat Tabarcea.

Roman Statnîi, procurorul pe caz a refuzat să facă declarații pe motiv că nu are dreptul să vorbească cu presă și ne-a sugerat să ne adresăm Serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Amintim că pe numele lui Oleg Sternioală a fost pornit un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe numele unor terți, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.

Julieta Savițchi
31/01/2020

Comentarii