VIDEO// Ex-avocata Ala Popa a pierdut din nou: Curtea de Apel Chişinău a respins ca neîntemeiată plângerea privind încălcarea dreptului la imagine la realizarea unei investigaţii CIJM

Anticorupţie.md
16/06/2022
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chişinău a respins, joi, plângerea fostei avocate Ala Popa împotriva activistului Anatol Mătăsaru privind pretinsa încălcare a dreptului la propria imagine. Plângerea respectivă a fost depusă după ce Anatol Mătăsaru a contribuit la realizarea investigaţiei jurnalistice despre procurorul Igor Popa. În baza acestei anchete, Procuratura Anticorupţie i-a intentat lui Igor Popa un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Instanţa de apel a menţinut astfel decizia pronunţată toamna trecută de către Judecătoria Chişinău.

Aceasta nu este singura plângere depusă de Ala Popa împotriva lui Mătăsaru după ce acesta s-a oferit să ajute Centrul de Investigaţii Jurnalistice la realizarea anchetei despre Igor Popa. În iulie 2021, Judecătoria Chişinău a respins ca neîntemeiată o altă plângere în care Ala Popa solicita 15.000 de lei de la Mătăsaru pentru încălcarea dreptului la imagine şi viaţa privată.

În septembrie 2021, procurorii din oficiul Centru al Procuraturii Chişinău au emis o ordonanţă de a nu da curs plângerii depuse de Ala Popa împotriva lui Mătăsaru după ce a filmat pentru ancheta Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Ordonanţa a fost contestată de Ala Popa în instanţă, fiind admisă de judecătorul Victor Răţoi. Decizia instanţei de fond a fost atacată în instanţa ierarhic superioară.

Totuşi, procurorii au dat curs unei plângeri a Alei Popa împotriva lui Mătăsaru şi i-au intentat dosar penal pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale în perioada când activistul ajuta la realizarea anchetei. Procesul de judecată a început în martie 2020, mai multe şedinţe fiind amânate de la o zi la alta.

La 15 martie 2022, mandatul de cinci ani al magistratei Irina Păduraru a expirat şi dosarul a fost transferat în gestiunea unui alt judecător care a reluat examinarea dosarului de la zero.

Precizăm că activistul Anatol Mătăsaru nu este singura ţintă a plângerilor Alei Popa. Aceasta a depus mai multe plângeri în diferite instituţii şi împotruva Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

În iulie 2021, CIJM a publicat ancheta „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată în iulie 2020, despre cum a recurs un procuror cunoscut și controversat la un divorț fictiv pentru a nu declara proprietățile pe care nu le-ar fi putut acoperi cu salariul său de la procuratură.

După înlăturarea lui Alexandr Stoianoglo de la conducerea Procuraturii Generale, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat asupra celor expuse în anchetă şi a pornit un dosar penal pe numele lui Igor Popa pentru îmbogăţire ilicită.

Anticorupţie.md
16/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii