VIDEO // Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, ar putea sărbători Revelionul acasă. Administrația Penitenciarelor se opune

Julieta Savițchi
28/11/2019

Hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, ar putea fi eliberat condiționat înainte de termen, dacă Curtea de Apel Chișinău va menține decizia Judecătoriei Chișinău, care  i-a redus termenul cu șase ani și șase luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane. Avocații au mai cerut instanței de apel să țină cont și de Hotărârea CEDO din 3 octombrie 2019, prin care s-a constatat că Moscalciuc a stat ilegal în arest preventiv mai mult de doi ani.

Apărătorii au contestat decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat ca lui Moscalciuc să i se reducă pedeapsa cu 3.083 de zile, circa opt ani și patru luni. Apărătorii au invocat că, în perioada 16 ianuarie 2002–30 iunie 2017, Moscalciuc a fost deținut în Penitenciarul nr. 13 și a beneficiat de un spațiu mai mic decât norma stabilită, patru metri pătrați. El a fost deținut într-un spațiu de 2,2 metri pătrați. 

În cerere se mai arată că Moscalciuc suferă de hepatita C și are gradul doi de dizabilitate, iar „lipsa condițiilor de igienă personală, neglijarea totală a condițiilor sanitare, fumatul pasiv, la care a fost supus condamnatul, din cauza că se fuma nemijlocit în celulă, iluminarea redusă și asistența medicală necalitativă” i-ar fi afectat grav sănătatea.

Pe de altă parte, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat să fie respins demersul avocaților, iar decizia Judecătoriei Chișinău, anulată ca fiind nejustificată.

Moscalciuc a putut urmări ședința de judecată de la distanță, din închisoare, prin intermediul programului Skype.

Curtea de Apel urmează să se pronunțe în acest dosar la 14 decembrie. Dacă instanța va da curs demersului avocaților, atunci lui Moscalciuc îi va rămâne de ispășit un an și jumătate și va fi în drept să depună cerere de eliberare condiționată înainte de termen.

Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

Julieta Savițchi
28/11/2019

Comentarii