VIDEO // Lista celor 38 de dosare pretins politice. Mai multe persoane au protestat la Procuratura Generală

Julieta Savițchi
24/02/2020

Un grup de femei, cu statut de victime în dosarele penale intentate pe numele fostului consilier local din partea formațiunii politice Partidul Nostru și ex-directorul Pieței Curcubeu din centrul Chișinăului, Serghei Cosovan, au protestat luni dimineață la intrarea în sediul Procuraturii Generale. Protestatarele s-au arătat indignate de faptul că afaceristul a fost inclus în lista celor pe numele cărora au fost intentate dosare la comandă politică. Procurorul general adjunct, Mircea Roșioru, a declarat că lista respectivă nu ar fi fost întocmită de procurori.

„Cosovan este un escroc ordinar și nicidecum un deținut politic. Eu sunt parte vătămată într-un dosar în care figurează 18 părți vătămate. De la mine a luat cinci mii de euro. Dosarul bate pasul pe loc în Judecătoria Chișinău. El strângea căte 3 mii de lei pe lună de la fiecare comerciant din piața Curcubeu. Eram peste 200, deci avea cel puțin jumătate de million de lei lunar. Activa fără autorizație și fără să achite taxele bugetare”, a declarat Ala Rjevschi.

Nadejda Godoroja este proprietara terenului pe care este amplasată piața Curcubeu. Femeia susține că i-a dat terenul lui Cosovan în arendă, iar acesta nu și-a respectat obligațiunile contractuale. Mai mult, Cosovan ar fi modificat contractul de arendă astfel majorând termenul de locațiune până la 45 de ani. „Am luptat ani de zile în instanța civilă ca să-mi fie restituită proprietatea. Dar dosarul penal este tergiversat. Sunt hărțuită în continuare. Mi-i frică că prin astfel de acțiuni Cosovan ar putea să mă deposedeze de proprietate”, a declarat Godoroja.

Svetlana Zubatîi a comunicat că a fost deposedată de Cosovan de 5.500 de euro, pentru care acesta a fost condamnat la șapte ani de detenție. Femeia crede că Serghei Cosovan ar fi plătit bani grei ca să fie inclus în lista celor 38. „A fost condamnat de Judecătoria Chișinău, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut de două ori pedeapsa. Acum aflu de la știri că este deținut politic și că urmează să fie îndreptățit. Cred că a plătit bani, altă explicație nu am”, a declarat femeia.

Protestatarele au fost întâmpinate de către procurorul general adjunct, Mircea Roșioru. Oficialul a dat asigurări că nu va fi luată o decizie în cazul Cosovan fără a-i examina minuțios dosarele. „Noi vom verifica fiecare caz în parte. Dacă se va constata că este vorba de o infracțiune, nu se va lua o decizie de achitare”, a precizat acuzatorul.

Întrebat cum a fost inclus Cosovan în lista celor 38, Mircea Roșioru a spus că lista nu a fost întocmită de procurori: „Știți prea bine cine a întocmit această listă - un grup de activiști civici și reprezentanți ai societății civile”.

Potrivit lui Roșioru, chiar dacă se se va constata că în lista celor 38 au fost incluse și persoane dubioase, nimeni nu va fi atras la răspundere, deoarece „a fost o declarație publică, fără asumarea răspunderii”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat săptămâna trecută că 38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă, vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Potrivit șefului Procuraturii Generale, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

În lista celor 38 de dosare au mai fost incluse dosarul Antifa, dosarul grupului Petrenco, dosarele protestelor din 20 ianuarie și 24 aprilie 2016, dosarul Ludmilei Kozlovska, dosarele pe numele activistului Pavel Grigorciuc, dosarul Gheorghe Petic, dosarul Sergiu Cebotari, dosarele intentate pe numele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi și Victor Muntean, ale ex-parlamentarilor Iurie Bolboceanu și Chiril Lucinschi, ale oamenilor de afaceri Andrian și Igor Borș, Victor Jantovan, Valentin Eșanu și Constantin Manole, al politicianului Renato Usatîi, ale judecătorilor Domnica Manole, Gheorghe Balan și Dorin Munteanu, dosarele intentate pe numele mai mulror activiști civici și reprezentanți ai administrației publice locale.

Julieta Savițchi
24/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii