VIDEO//Un bărbat a fost condamnat definitiv la trei ani cu executare după ce și-a ispășit pedeapsa pentru infracțiunea imputată

Julieta Savițchi
14/10/2019

Sergiu Moroi, un taximetrist din Chișinău, în vârstă de 43 de ani, urmează să stea trei ani la închisoare pentru că ar fi agresat fizic doi polițiști, deși a ispășit anterior o pedeapsă de 240 de ore de muncă în folosul comunității, pentru aceeași infracțiune. Curtea Supremă de Justiție a decis că este imposibilă corectarea lui Moroi în afara închisorii. Cazul a fost sesizat anterior pe Harta Corupției.

Sergiu Moroi pledează nevinovat și susține că polițiștii s-au răzbunat pe el pentru că i-a filmat cu telefonul mobil în timp ce aceștia îl maltratau pe fratele său. Ultimul a depus o plângere la Procuratură pentru tortură, anexând și înregistrarea video, însă procurorii au respins-o ca fiind neîntemeiată.

Potrivit lui Sergiu Moroi, el l-a dus cu mașina pe fratele său la fosta soție ca să-și vadă copiii. „Am rămas să-l aștept, iar în scurt timp din bloc au ieșit un băiat și o fată, speriați că doi polițiști îl bat pe un bărbat. Am intrat și am văzut cum îl bat pe fratele meu cu picioarele. Săreau pe pieptul lui. Am inclus camera telefonului mobil și am început să filmez. Le-am cerut polițiștilor să nu-l bată, e fratele meu și îl voi calma eu. Dar nu i-am atins”, a precizat bărbatul.

Declarațiile lui Moroi au fost confirmate și de martorii oculari, inclusiv și de fostul socru al fratelui său, care susține că Sergiu nu i-a atins pe oamenii legii și nu i-ar fi agresat.

Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe cei doi frați la câte 240 de ore de muncă în folosul comunității. Curtea de Apel Chișinău i-a mai adăugat lui Sergiu Moroi și 2 ani de închisoare cu suspendare. Întrucât deciziile instanței de apel sunt executorii, Sergiu Moroi a executat cele 240 de ore de muncă, pe lângă Primăria Durlești.

Procurorul a contestat sentința instanței de apel la Curtea Supremă de Justiție, motivând că pedeapsa este prea blândă și dosarul a fost trimis la rejudecare. De această dată, instanța de apel a decis să-l pedepsească pe Moroi cu 2 ani de închisoare cu executare pentru agresiune asupra polițiștilor și cu un an de închisoare pentru că a comis o altă infracțiune, în timp ce era condamnat cu suspendare pentru huliganism. În realitate, în ziua când Moroi i-ar fi agresat pe polițiști, acesta nu avea antecedente penale.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, avocatul Ion Vâzdoagă a declarat că condamnarea unei persoane pentru o infracțiune, pentru care și-a ispășit deja pedeapsa, reprezintă o eroare gravă a actului de justiție și persoana respectivă are șanse mari să câștige la CtEDO.

Julieta Savițchi
14/10/2019

Comentarii