Viorel Morari, lăsat să plece acasă

Julieta Saviţchi
20/01/2021

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a scăpat de arestul preventiv. După mai bine de trei ore de deliberare, magistrata Maria Tertea a respins demersul procurorilor privind plasarea lui Morari în arest preventiv pentru 30 de zile.

Avocatul lui Morari, Vasile Foltea, a declarat că instanţa a admis toate argumentele apărării. „Timp de două ore am prezentat argumente că nu există motive ca Viorel Morari să fie privat de libertate. Principalul argument a fost că procurorii nu au prezentat probe privind necesitatea aplicării arestului preventiv în privinţa lui Viorel Morari. După logica lor, în orice dosar soldat cu achitare procurorii trebuie reţinuţi şi cercetaţi penal. Aşa ar ajunge toţi acuzatorii în închisoare”, a spus apărătorul.

Examinarea demersului privind aplicarea mandatului de arestare pe numele lui Morari a început la ora 15.30. Viorel Morari a fost escortat în sala de judecată la ora 14.00. Avocaţii lui Viorel Morari susţin că au fost anunţaţi despre şedinţa de judecată când Morari se afla deja în sala de şedinţe.

Precizăm că Viorel Morari a fost reținut marți într-un dosar penal în care este bănuit de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În aceeaşi zi, lui Morari i-a fost înaintată ordonanţa privind statutul de bănuit, apoi şi ordonanţa de punere sub învinuire.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arată că Morari este bănuit de persecutarea, reținerea, arestarea, deposedarea de avere și tragerea ilegală la răspundere într-un dosar la comandă a fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării VENTO, reabilitați recent în drepturi.

Printre cei care au instrumentat și gestionat acest dosar figurează și actualul șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care era în 2018 ofițer de investigație în cadrul Direcției nr. 5 a INI, care a fost deja pus oficial sub învinuire pentru exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Julieta Saviţchi
20/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii