Vlad Filat a vrut să organizeze o conferință de presă după ce a fost arestat. Procurorii i-au interzis printr-o ordonanță

Anastasia Nani
08/01/2016
Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie // Foto: PLDM

Liberal-democratul Vlad Filat a cerut permisiunea procurorilor de a susține o conferință de presă la 6 noiembrie 2015, la aproape trei săptămâni după ce a fost reținut. Potrivit avocaților, politicianul a vrut să-și expună poziția privind dosarul în care este cercetat penal. Adriana Bețișor, procurorul Anticorupție care instrmentează cazul, i-a interzis acest lucru printr-o ordonanță.

“Am solicitat permisiunea de a organiza o conferinţă de presă unde Vlad Filat să-şi expună punctul său de vedere asupra cauzei penale întru exercitarea dreptului la libera exprimare și apărarea onoarei, demnității, reputației profesionale, vieții private și de familie, inclusiv asigurarea realizării dreptului la replică. Prin ordonanţa procurorului din 16 noiembrie 2015 cererea a fost respinsă”, ne-a spus Igor Popa, unul dintre avocații lui Vlad Filat. Apărătorii au contestat documentul în instanța de judecată.

Adriana Bețișor i-a interzis lui Vlad Filat să vorbească cu presa la fiecare ședință de judecată de până acum. Interdicțiile ar fi fost făcute verbal, explicația procurorului fiind că eventualele declarații ale politicianului ar putea prejudicial mersul anchetei. “Consider că ar veni ca o prejudiciere pentru mersul anchetei dacă dânsul va avea acces și va comunica, inclusiv prin transmiterea unor mesaje sugestive. Etapa este una incipientă și riscurile sunt foarte mari”, a declarat Adriana Bețisor la 18 noiembrie, după o ședință de judecată.

“Decizia procurorilor de a nu permite lui Vlad Filat exercitarea dreptului la libera exprimare este abuzivă şi fără temei. Or, potrivit prevederilor legale, scopul măsurii preventive este de a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în niciun caz de a limita dreptul persoanei la libera exprimare şi reducerea la tăcere a acestuia”, a comentat Igor Popa.   

Ultima interdicţie de comunicare cu jurnaliștii a fost aplicată la 5 ianuarie 2016, atunci când instanța de judecată a decis să-l aresteze pe politician pentru alte 90 de zile. Avocații au depus o plângere care urmează să fie examinată la următoarea şedinţă de judecată. 

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în Parlament ca acestuia să-i fie ridicată imunitatea parlamentară pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, ce au afectat economia Republicii Moldova. 

Anastasia Nani
08/01/2016

Comentarii