Vlad Plahotniuc, judecat „prin corespondență”. Sechestru-record de un miliard de lei

Viorica Mija
30/05/2023

Dosarul „Frauda Bancară”, episodul imputat fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, pe masa magstraților. Ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, urmează să fie judecat în lipsă, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților.
Curtea de Apel Chișinău a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul “Frauda bancară”.
„Plahotniuc Vladimir a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3,5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale, a fost aplicat sechestru pe bunuri al căror beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei”, punctează procurorii.

32 de milioane de dolari ar fi fost transferate de Banca de Economii unei companii controlate efectiv de către fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia. O parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă ar fi fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion.

Vladimir Andronachi a pledat nevinovat și, folosindu-se de dreptul său procesual, refuză să dea declarații. 

„Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022”, mai anunță procurorii.

Momentan, peste 60 de persoane au statut de învinuit în dosarul „Frauda bancară”. Procuratura Anticorupție, inclusiv cu suportul ARBI, a aplicat sechestre pe active în valoare de circa 6,4 miliarde de lei, inclusiv în afara Republicii Moldova, pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca rezultat al realizării Fraudei.

Viorica Mija
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii