Vladimir Andronachi, complicele lui Vlad Plahotniuc, în sânul familiei după jumătate de an după gratii

Anticoruptie.md
20/04/2023
Momentul reținerii lui Vladimir Andronachi/ septembrie 2022

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat unul din complicii lui Vladimir Plahotniuc în dosarul fraudei bancare, a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu.  Instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații în privința învinuitului, inclusiv aplicarea monitorizării electronice. Încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie 2023, ora 16:30 min., cu eliberarea imediată a inculpatului.

Vladimir Andronachi este judecat împreună omul de afaceri Mihail Blonski. Oamenii legii îi incriminează fostului deputat calitatea de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție, în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

 

Anticoruptie.md
20/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii