Alegerile locale generale: Cine sunt primarii aleși în suburbiile Capitalei

Mariana Colun
21/10/2019
Foto: CIJM

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au fost chemați, duminică, să aleagă primarii și consilierii locali pentru un mandat de patru ani. Portalul Anticoruptie.md vă prezintă cum s-au repartizat voturile în suburbiile Capitalei.

În comuna Cruzești, cu 65,82% din numărul total de voturi valabil exprimate, alegerile au fost câștigate de liberala Violeta Crudu. La o diferență de 332 de voturi, pe locul 2 s-a clasat socialistul Nicon Scurtu, iar pe 3,  reprezentantul Blocului electoral ACUM, Igor Zaporojan.

În comuna Grătiești niciun candidat nu a obținut mai mult de 50% din sufragii. Astfel, în această localitate va fi organizat al doilea tur al alegerilor. Lupta se va da între candidatul Blocului ACUM, Victor Mardare și liberal-democratul Ion Stepuleac. Ei au obținut 47,49%, respectiv 16,97% din numărul total de voturi.

Nici la Stăuceni primarul nu a fost ales din primul tur. În turul II de scrutin au ieșit candidatul Blocului ACUM, Alexandr Vornicu, care a acumulat 26,83% din voturi, și Nicolae Balaur, candidat independent, cu 25,86% din sufragii.

La Tohatin alegătorii și-au dat votul pentru candidatul independent Sergiu Cebotaru, care a obținut 64,18% din sufragii. 

La Trușeni în turul II de scrutin au ieșit Iurie Madan, reprezentant al Blocului ACUM, cu 30,51%, și Stela Munteanu, candidata Partidului Unității Naționale, care a obținut 21% din numărul total de voturi valabile.

Nici la Budești nu a fost ales primarul din primul tur. Bătălia se va da în turul II între independenta Nina Costiuc, care a obținut 37,72% din voturi, și reprezentantul Blocului ACUM, Sergiu Brînza, care a fost votat de 23,93% din alegători.

La Colonița a câștigat detașat alegerile socialista Angela Zaporojan. Pentru ea și-au dat votul 72,96% din alegători.

La Condrița primarul va fi ales peste două săptămâni. Lupta se va da între liberal-democratul Alexei Boșneaga, care a obținut 31,21% din numărul total de voturi, și Andrei Donică, candidatul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, care a acumulat 26,95% din voturi.

La Ghidighici în turul II de scrutin a ieșit reprezentanta Blocului electoral ACUM, Angelica Caraman, care a obținut 24,95% din voturi, și candidatul Uniunii Salvați Basarabia, Victor Durbală, cu 21,22% din sufragii.

La Cricova, 2.087 dintre alegători, echivalentul a 65,57% și-au dat votul pentru independentul Valentin Guțan, care a obținut al nouălea mandat de primar al localității.

La Durlești, lupta pentru funcția de primar se va da în turul II între Eleonora Șaran, candidata Partidului Popular European din Moldova, care a obținut 43,68% din voturi, și reprezentantul Blocului electoral ACUM, Nicolae Nistor, care a acumulat 23,14% din numărul total de voturi valabil exprimate.

Și la Sângera primarul va fi votat peste două săptămâni, când locuitorii vor putea să aleagă între candidatul Partidului Voința Poporului, Valeriu Popa, care a obținut 29,02% din voturi, și socialistul Sergiu Brînzila, care a acumulat 24,98% din sufragii.

Primar al orașului Vadul lui Vodă a fost ales din primul tur socialistul Iuri Onofriiciuc, pentru care și-au dat votul 69,16% din alegători.

Și cetățenii cu drept de vot din orașul Vatra au ales din primul tur un reprezentant al PSRM în fruntea localității. Este vorba de Denis Danila pentru care au votat 66,42% din alegători.

La Băcioi lupta pentru șefia primăriei se va da în turul II între Ilie Leahu, reprezentant al Blocului electoral ACUM, care a obținut 27,04% din voturi, și socialistul Ion Bivol, care a acumulat 19,72% din sufragii.

În comuna Bubuieci au ieșit în turul II Constantin Covrig, candidat al Blocului ACUM, cu 22,52% din voturi, și liberalul Igor Moraru, care a acumulat 14,91% din sufragii.

La Ciorescu a obținut 78,88% din sufragii reprezentantul Blocului electoral ACUM, Ivan Scripnic. 

În orașul Codru, în turul II de scrutin se vor întâlni candidatul independent Vladimir Munteanu, pentru care și-au dat votul 35,25% din alegători, și candidatul Blocului ACUM, Stelian Manic, care a obținut 31,58 la sută din sufragii.

Mariana Colun
21/10/2019

Comentarii