Când va fi dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2019

Anticoruptie.md
06/12/2018

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 va începe la 25 ianuarie, adică cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului. Anunțul a fost făcut de Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței CEC de miercuri, 5 decembrie, în care a fost aprobat programul calendaristic pentru organizarea alegerilor.

„Potrivit Codului Electoral, din momentul în care concurentul este înregistrat de organul electoral, acesta trebuie să aibă șanse egale în ceea ce privește realizarea desfășurării campaniei electorale. De aceea, campania începe cu 30 de zile până la ziua alegerilor, atunci când toți concurenții sunt înregistrați”, a declarat președinta CEC.

Documentul aprobat de CEC stabilește prevederile legale, responsabilii și termenele de realizare ale acțiunilor caracteristice procesului de pregătire și desfășurare a alegerilor. Acestea se referă la constituirea și activitatea organelor electorale inferioare ce vor administra procesul electoral în circumscripții, modul și perioada de înregistrare a candidaților la funcția de deputat, condițiile de desfășurare a campaniei electorale, inclusiv a agitației electorale, particularități ale monitorizării scrutinului și reflectării acestora în mijloacele de informare în masă, aspecte ale gestionării și raportării financiare a campaniei de către grupurile de inițiative și concurenți.

Până la 24 ianuarie urmează a fi adoptat și modelul buletinului de vot pentru alegeri, iar până la 5 februarie urmează să aibă loc înscrierea concurenților electorali în buletine, conform ordinii rezultate din tragerea la sorți.

Amintim că recent Parlamentul a decis că în ziua alegerilor parlamentare, va fi organizat concomitent un referendum, prin care populația cu drept de vot va fi consultată cu privire la reducerea numărului de deputați și la revocarea acestora din funcție de către popor.

Buletinul de vot urmează să conțină două întrebări:

1. Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demită) deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiunile sale?

Anticoruptie.md
06/12/2018

Comentarii