Ce bugete au partidele politice în campania electorală și cât au cheltuit deja

Anticoruptie.md
26/01/2019
Foto: CIJM

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri, 25 ianuarie. Cel mai mare buget cu care au intrat în campanie îl au oficial comuniștii, în timp ce Partidul Național Liberal ar avea haznaua aproape goală, potrivit rapoartelor financiare ale formațiunilor politice prezentate până la 26 ianuarie la Comisia Electorală Centrală (CEC). La capitolul cheltuieli pentru susținerea grupurilor de inițiativă, până în prezent, întâietatea îi revine Partidului Șor, în timp ce Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist nu au cheltuit niciun leu.

Partidul Democrat a primit pe parcursul ultimului an donații de la circa 2.400 de persoane fizice în mărime totală de 19,5 milioane de lei. Alte 7,5 milioane democrații le-au primit sub formă de subvenții de la stat. O parte din acești bani a fost deja cheltuiți pe parcursul lui 2018, iar înainte de începerea campaniei electorale, PDM avea la dispoziție 22,5 milioane de lei. Pentru susținerea financiară a grupurilor de inițiativă democrații au cheltuit în ultimele cinci săptămâni circa 118 mii de lei.

Partidul Socialiștilor a fost susținut în 2018 de 334 de persoane fizice, care au făcut donații totale de aproape patru milioane de lei. La fel ca și PDM, socialiștii au primit anul trecut de la stat 7,5 milioane de lei, iar înainte de începerea campaniei electorale soldul PSRM indica 5,7 milioane de lei. În ultimele săptămâni, pentru susținerea grupurilor de inițiativă socialiștii au cheltuit de cinci ori mai mult decât democrații, mai exact, 514.000 de lei.

Partidul Șor a adunat anul trecut 14,8 milioane de lei și a primit de la stat subvenții în valoare de 84.000 de lei, însă a cheltuit aproape toți banii, iar în pragul campaniei electorale a rămas cu doar 104.000 de lei în pușculiță. Cu toate acestea, pentru susținerea grupurilor de inițiativă ale formațiunii au fost cheltuite 686.000 de lei.

Partidul Comuniștilor în 2018 nu a primit donații de la susținători, în schimb în bugetul formațiunii au intrat 5,7 milioane de lei sub formă de subvenții.  Alte peste 33 de milioane erau deja în conturile PCRM după vânzarea sediului partidului. Astfel, după cheltuielile efectuate anul trecut, comuniștii au intrat în campanie cu 36,7 milioane de lei.

Partidul Nostru, la fel ca și PCRM, în 2018, nu a primit donații de la simpatizanți, însă a obținut sub formă de subvenții aproape două milioane de lei. În campania electorală formațiunea a intrat cu 1,3 milioane, iar pentru susținerea grupurilor de inițiativă a cheltuit deja 189.000 de lei.

Platforma Demnitate și Adevăr a primit în 2018 subvenții de 155.000 de lei și donații în mărime de 216.000 de lei proveniți de la 121 de persoane. În preajma campaniei, această formațiune avea un sold de 21.000 de lei. La rândul său, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a obținut subvenții de la stat, însă a fost susținut financiar de 825 de persoane, care au făcut donații în mărime de 825.000 de lei. Înainte de campania electorală, PAS avea în conturi 244.000 de lei. Cele două formațiuni care formează blocul ACUM au cheltuit pentru susținerea financiară a grupurilor de inițiativă 74.000 de lei.

Partidul Antimafie a primit anul trecut subvenții de la stat în valoare de 423.000 de lei, iar în campanie a intrat cu 130.000. Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist au avut subvenții de la stat în mărime de 202.000 și, respectiv, 38.000 de lei. Înainte de campania electorală le mai rămăsese în conturi 21.000 și, respectiv, 69.000 de lei (Partidul Verde Ecologist mai avea o rezervă de 54.000 de lei). Potrivit datelor prezentate la CEC, cele două formațiuni politice nu au cheltuit nimic în ultimele săptămâni pentru susținerea grupurilor de inițiativă.

Anticoruptie.md
26/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii