Circumscripția nr. 11, Fălești: trecutul, averea și interesele concurenților electorali

Mariana Colun
08/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 11, Fălești, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament șase concurenți electorali: Iraida Bînzari (PDM), Oleg Savva (PSRM), Valeriu Muduc (PCRM), Alexandr Severin (Partidul Nostru), Alexandru Botnar (Partidul Șor) și Vasili Tataru (blocul electoral ACUM).

Iraida Bînzari. Foto: Facebook.com

Iraida Bînzari, candidata Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 11, este președintă a raionului Fălești. Până atunci, în perioada 2007 – 2015 a fost vicepreședintă a acestui raion. Are pregătire pedagogică. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, până a face parte din administrația raionului, a fost profesoară de istorie și a condus, o perioadă, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Chișinău, așa cum arată CV-ul său, publicat pe pagina oficială a Consiliului Raional Fălești. Membră activă a Partidului Democrat, Iraida Bînzari a candidat cu această formațiune la alegerile parlamentare din 2009 și 2010, ocupând pozițiile 24-29 pe lista electorală, însă nu a trecut în Parlament. În ianuarie 2018, portalul Moldova Curată a scris că, din banii Consiliului Raional Fălești, a fost reparat drumul până la casa președintei, situată în orașul Fălești. Acesta este singurul traseu local reparat cu bani din bugetul raional pe durata mandatului președintei. În acest scop au fost alocate peste trei milioane de lei. În proiectul de reparații au intrat porțiuni de pe trei străzi, iar lucrările s-au efectuat în anii 2016 și 2017.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Iraida Bînzari a indicat venituri de 760 de mii de lei din salariul său și al soțului și din pensii. Bînzari a mai trecut pe hârtie două loturi agricole, o casă de locuit de 118,3 metri pătrați și un automobil de model Volkswagen, pe care l-a cumpărat în 2007 cu 45 de mii de lei. 

Oleg Savva. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este socialistul Oleg Savva, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea PSRM. Înainte de a ajunge în Parlament, conform CV-ului său de pe pagina de internet a Legislativului, a fost jurist, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la primăria orașului Fălești. La alegerile locale din 2011 el a concurat pentru mandatul de primar de Făleşti, dar a acumulat doar 201 voturi, echivalentul a circa 5% din sufragii.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Oleg Savva a acces în Parlament având venituri mai mult decât modeste. Asta nu l-a împiedicat însă „să-și ajute” partidul cu zeci de mii de lei, bani pe care i-ar fi primit el însuși drept donație. Performanțele în Legislativ ale parlamentarului socialist sunt și ele modeste. Veteran al războiului din Afganistan, Savva a propus mai multe proiecte de lege, centrate pe veteranii de război, acestea însă au primit aviz negativ de la Guvern și au fost ulterior retrase. Despre alte „pete” din cariera candidate PSRM citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Oleg Savva a indicat pentru ultimii doi ani încasări de 322 de mii de lei din salariul său și al soției, din alocații și plăți compensatorii. El a mai raportat un teren intravilan și o casă de locuit cu o construcție auxiliară.

Valeriu Muduc. Foto: captură Youtube.com

Valeriu Muduc, care potrivit informației de pe site-ul CEC este prim-secretar al Comitetului Central Fălești al PCRM, este candidatul comuniștilor la funcția de deputat în circumscripția Fălești și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a treia. Între 2011 și 2015 a fost președinte al raionului Fălești. În noiembrie 2014, Valeriu Muduc a aspirat şi la funcţia de deputat, fiind înscris în lista PCRM pe poziţia 43. 

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, Valeriu Muduc a înregistrat încasări în mărime de 97 de mii de lei, din salariu și indemnizație. Candidatul Partidului Comuniștilor a mai raportat un teren agricol, o casă de locuit și un apartament, toate în posesie și folosință. 

Alexandr Severin. Foto: pnru.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește exponentul Partidului Nostru, Alexandr Severin. El este profesor de educație fizică la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești. El este ales local atât în Consiliul Orășenesc Fălești, cât și în Consiliul Raional Fălești. Severin a agonisit în ultimii doi ani peste 261 de mii de lei, din salariu și indemnizații. Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, el nu are în proprietate niciun imobil și niciun automobil.

Alexandru Botnar. Foto: Facebook.com

Alexandr Severin este urmat în buletinul de vot de Alexandru Botnar, înaintat de Partidul Șor. El este consilier în cadrul Consiliului Municipal Orhei. În toamna lui 2016, Alexandru Botnar a fost administrator al SRL Magazine Sociale. În prezent, acesta este angajat al companiei. În declarația de avere pentru 2017-2018, Alexandru Botnar a indicat venituri de 91 de mii de lei, din salariu și indemnizație. Candidatul Partidului Șor nu a raportat nicio locuință, niciun teren și nicio mașină.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 11 este Vasili Tataru, candidatul blocului electoral ACUM. El este profesor la Liceul Teoretic „Academia copiilor” din Chișinău. Tataru a trecut în declarația de avere pentru ultimii doi ani venituri de 195 de mii de lei din salariul său. Potrivit actului prezentat la CEC, el nu are nici terenuri, nici mașini, nici locuință. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
08/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii