Circumscripția nr. 21, Criuleni: Trecutul și averea celor șase concurenți electorali

Mariana Colun
13/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 21, Criuleni, în cursa electorală s-au înscris șase candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Veaceslav Burlac, urmat de reprezentantul PSRM, Sergiu Berzan, reprezentantul Partidului Șor, Serghei Duminica și candidatul blocului electoral ACUM, Lilian Carp. Sub numărul cinci se regăsește candidatul independent, Andrei Porubin, urmat în buletinul de vot de liberalul Gheorghe Ojog.

Veaceslav Burlac. Foto: Facebook.com

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 21 este candidatul PDM, Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni și șeful Organizației Teritoriale a democraţilor în acest raion. El a ajuns consilier raional în urma alegerilor locale din 2015. Burlac a ajuns în atenţia opiniei publice prin atacuri dure la adresa Maiei Sandu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, declarând că în cazul în care aceasta va deveni președinte, țara ar putea să fie „transformată într-o nouă insulă Lesbos”În martie 2018, postul de televiziune Jurnal TV a difuzat o înregistrare audio de la o adunare de partid din Criuleni, în care Veaceslav Burlac se laudă că raionul Criuleni a primit de la Guvern mai mulți bani pentru drumuri grație faptului că este condus de reprezentanți ai PDM.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Burlac raportează venituri în mărime de 478 de mii de lei din salariul său și al soției și din indemnizații. Familia sa deține un teren agricol și un apartament cu suprafața de 67 metri pătrați, procurat în 2001 cu 700 de mii de lei. Anul trecut, președintele raionului Criuleni și-a procurat mașină nouă, un Hyundai Accent produs în 2015, pentru care ar fi achitat circa 155 de mii de lei. Veaceslav Burlac a mai trecut în actul prezentat la CEC întreprinderea Slobozienii SRL, fondată și administrată de soția sa. În același timp, el scrie că o altă companie pe care a fondat-o, Maxada-com SRL, se află în proces de lichidare. Datele de la Agenția Servicii Publice arată că firma este în prezent activă.

Sergiu Berzan. Foto: socialistii.md

Sergiu Berzan, vicepreședintele raionului Dubăsari, este candidatul PSRM pentru circumscripția Criuleni. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, socialistul a absolvit în 2001 Colegiul de Ecologie din Chișinău, iar în 2010 și-a luat licența în psihologie. Din 2006 și până în 2017 a activat în calitate de administrator al companiei de transport internațional de mărfuri Dibsertrans SRL. Berzan este și fondator al acestei companii, împreună cu un partaner. În 2017 devine vicepreședintele raionului Dubăsari din partea Partidului Socialiștilor din Moldova, fiind responsabil de domeniul investițional.

Conform declarației de avere și interese personale depuse la Comisia Electoral Centrală, în ultimii doi ani Sergiu Berzan a obținut un venit din salariu de peste 163 de mii lei la care se adaugă indemnizația de creștere a copilului, în mărime de 18 mii de lei. Berzan nu a indicat nicio mașină, niciun teren și nicio locuință în declarația de avere, specificând că locuiește la părinți.

Serghei Duminica. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Șor, Serghei Duminica, directorul Bazei de Odihnă „Feroviara” din Vadul lui Vodă. În urma alegerilor locale generale din 2015 el devine ales local atât în Consiliul Raionul Criuleni, cât și în Consiliul Local din Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, pe listele PCRM. În iulie 2018, Serghei Duminica a fost desemnat reprezentant împuternicit al Partidului Șor în raionul Criuleni. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Serghei Duminica a raportat venituri de 104 mii de lei din salariu și pensie. El a mai trecut pe hârtie un apartament, o casă de locuit și o construcție, precum și șapte loturi agricole, unul extravilan și 18 ari de teren forestier în folosință. Din 2015 Serghei Duminica este proprietarul unui Mercedes evaluat la 80 de mii de lei.

Lilian Carp. Foto: acum.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește exponentul blocului electoral ACUM, Lilian Carp, deputat în Parlament în fracțiunea Partidului Liberal. În profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că Lilian Carp este de meserie profesor. Anterior, acesta a fost şef al Cabinetului primarului general de Chişinău (2009–2014), consilier din partea PL în Consiliul raional Străşeni (2011–2014) şi membru al Consiliului de Administraţie al întreprinderii municipale Apă-Canal Chişinău S.A. (2012–2014).

Din septembrie 2014, Lilian Carp a deținut funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal. A fost profesor la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport şi consilier al primarului Dorin Chirtoacă. La alegerile parlamentare din 2014, Lilian Carp a fost al 10-lea pe lista Partidului Liberal. Acesta s-a regăsit şi pe celelalte liste electorale ale PL, din aprilie 2009, iulie 2009 şi noiembrie 2010. În aprilie 2017, Lilian Carp s-a retras din majoritatea parlamentară și a criticat asocierea PL cu PD la guvernare. La scurt timp a început să activeze în cadrul PAS.

Pentru 2017-2018, Lilian Carp a declarat încasări de 626 de mii de lei din salariul său și al soției. El a mai trecut pe hârtie un apartament cu suprafața de 90,3 metri pătrați, dar și două automobile, a căror valoare totală se cifrează la 91 de mii de lei.

Andrei Porubin. Foto: realitatea.md

Candidatul independent Andrei Porubin va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a cincea. În prezent acesta este șomer. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, prezentată la CEC, Porubin indică venituri în mărime de 104 mii de lei pe care le-ar fi obținut de la Întreprinderea de Stat Casa Presei, unde a activat în calitate de șef al serviciului de pază. La acestea se adaugă salariul de 23 de mii al soției, precum și veniturile din activitatea unei companii, în mărime de circa nouă mii de lei. Potrivit documentului prezentat la CEC, Porubin nu are niciun teren și nicio locuință. În schimb, în 2017 și-a procurat cu 21 de mii de euro un Hyundai Tucson nou-nouț. Anul trecut candidatul independent a contractat un împrumut în valoare de 100 de mii de lei, scadent în 2021, cu o rată a dobânzii de 16,77%.

Gheorghe Ojog. Foto: calm.md

Gheorghe Ojog, înaintat de Partidul Liberal, este ultimul nume în buletinul de vot în circumscripția Criuleni. El este primarul comunei Corjova, pentru al șaselea mandat consecutiv.

În declarația de avere pentru 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, Gheorghe Ojog raportează venituri de 536 de mii de lei din salariul său și al soției și din pensii. El a trecut pe hârtie două terenuri intravilane, cinci extravilane și 48 de loturi agricole, o casă de locuit și un automobil evaluat la 12 mii de lei. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
13/02/2019

Comentarii