Circumscripția nr. 41, Leova: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Julieta Savițchi
21/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În Circumscripția uninominală nr. 41, Leova, s-au înregistrat şase candidați: democrata Efrosinia Grețu, Aliona Briceag, reprezentantă PSRM, Andrei Trandafir, de la Partidul Șor, independentul Alexandru Bujorean, Sergiu Butuc, din partea formațiunii Partidul nostru, și Vladimir Putregai, înaintat de blocul electoral ACUM.  

Efrosinia Grețu. Foto: ipn.md

Democrata Efrosinia Grețu, pedagog de profesie, este pensionară, iar timp de 30 de ani  a fost directoare la Centrul de Creație a Elevilor din raionul Leova. Din anul 2003 până în anul 2007 a deținut funcția de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din cadrul Consiliului raional Leova, apoi, patru ani mai târziu a fost numită în funcția de vicepreședintă a raionului Leova. Din 2011 până în anul 2015 a condus raionul Leova, fiind aleasă din partea Partidului Democrat din Moldova. Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM, se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În perioada în care a fost la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Potrivit portalului Moldova Curata.md, împreună cu câțiva colegi de partid, ea a însoțit Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. În călătorie ar fi fost și fiul democratei, iar cheltuielile pentru transport ar fi fost acoperite din bani publici și ar fi costat bugetul local peste 20 de mii de lei. După publicarea investigației, CNI s-a autosesizat și a examinat acest caz, iar în final membrii au clasat dosarul, argumentând că „hotărârea decisivă de întocmire a liste i-a aparținut șefului Direcției cultură, turism, tineret și sport, care ar fi fost conducătorul delegației”.

Într-un raport al Curții de Conturi făcut public în anul 2014 este vizată atât conducerea raionului Leova de atunci, cât și autoritățile publice locale de nivelul I din raion în care se menționează că nu ar fi gestionat corect banii publici. „Măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice din raionul Leova în materie de management financiar nu au întrunit întocmai rigorile de legalitate şi regularitate privind gestionarea fondurilor publice, fiind admise unele abateri şi nereguli. Se relevă un şir de slăbiciuni instituţionale şi o preocupare inadecvată a factorilor responsabili şi decizionali din cadrul AAPL în anticiparea şi diminuarea efectelor generatoare de iregularităţi şi indisciplină în administrarea resurselor şi fondurilor publice”, se spune în Hotărârea CCRM. În fața membrilor CCRM, Efrosinia Grețu a recunoscut că din acel audit ar fi tras multe învățăminte. 

Efrosinia Grecu a mai candidat la funcţia de deputat în Parlament. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 era inclusă tot pe lista PDM, fiind a 20-ea, însă nu a acces în Legislativ.

Aliona Briciag. Foto: socialistii.md

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală pentru anii 2017 și 2018, ea indică un venit de circa 44 de mii de lei din activități de instruire prestate pentru „Centrul Internațional de colaborare și Dezvoltare Phoenix”. Candidata este și consilier raional PDM, iar pentru activitatea de ales local, a ridicat suma de peste șase mii de lei din indemnizații. Efrosinia Grețu a mai beneficiat de peste 166 de mii de lei, bani proveniți din pensia pentru limita de vârstă și de peste 31 de mii de lei din dobânda obținută din depunerile bancare. Familia candidatei PDM deține, potrivit declarației de avere, trei terenuri agricole și unul intravilan, o casă de locuit și un apartament, iar la bancă păstează suma de 250 de mii de lei.

Aliona Briciag este consilieră raională și președinta organizației teritoriale din Leova a PSRM. Lucrează în calitate de profesoară de biologie la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din oraș. În cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2015, Briciag a donat Partidului Socialiștilor 30.000 de lei. Potrivit declarației de avere și interese pentru anii 2017-2018, depusă la CEC, Aliona Briciag a avut venituri salariale de aproape 177 de mii de lei și a primit o indemnizație de puțin peste trei mii de lei de la Consiliul raional Leova. Totodată, socialista a raportat o donație de 500 de mii de ruble rusești. Aliona Briciag deține în proprietate un apartament cu suprafața de 30 de metri pătrați, pe care l-a procurat în 2009. Valoarea bunului nu este indicată în document. La fel, nu a indicată nici valoarea automobilului de model Hyundai, produs în 2000 și procurat de candidată în 2008. Fruntașa PSRM a mai raportat și 10 terenuri agricole, dar nu a indicat suprafața și valoarea acestora.

Andrei Trandafir. Foto: Facebook.com

Andrei Trandafir, înaintat de Partidul Șor, este electrogazosudor de profesie. În prezent este pensionar. Înainte de a se pensiona, a lucrat la Penitenciarul nr. 3 din Leova. Din 2015, este ales local în cadrul Consiliului Raional Leova. Potrivit declarației pentru ultimii doi ani, depuse la CEC, acesta nu deține terenuri, automobil sau locuință. Unica sursă de venit a familiei este pensia lui Trandafir, care în ultimii doi ani a constituit 81 de mii de lei și îndemnizația de consilier raional de 5.660 de lei.

Alexandru Bujorean. Foto: oficial.md

Alexandru Bujorean a fost membru și vicepreședinte al PLDM până la 28 decembrie 2018, când a anunțat că își suspendă activitatea în formațiune și candidează independent pe circumscripția nr. 41, „la solicitarea cetățenilor”. Partidul Liberal, care nu a înaintat un candidat pentru circumscripția respectivă, a anunțat că îl va susține pe Bujorean. Jurist de profesie, candidatul a  exercitat anterior mai multe funcții publice, cum ar fi cea de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești la Cancelaria de Stat și de preşedinte al Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie Agroindsind. 

În declarația de avere pentru anii 2017-2018, Bujorean, angajat în calitate de administrator al întreprinderii Sudagrosud SRL, indică pentru ultimii doi ani venituri salariale de 55 de mii de lei, dar și dividende în calitate de fondator, care au constituit peste 118 mii de lei. El a raportat dividente de aproape 32 de mii de lei și de la Valnon Service SRL, o altă firmă care-i aparține și care are activități în sfera turismului. Familia nu deține în proprietate o locuință. În schimb Bujorean și-a procurat în 2018 două automobile: Skoda Superb, fabricat în 2003, și Volvo XC 90, fabricat în 2004, care au costat împreună 180 de mii de lei. Candidatul are de restituit trei datorii în sumă totală de 280 de mii de lei, pe care le-a contractat în urmă cu doi ani.

Sergiu Butuc. Foto: ru1.md

Candidatul din partea Partidului Nostru, Sergiu Butuc, a ajuns vicepreședinte al raionului Cantemir, după ce a candidat la alegerile locale din 2015 pe lista Partidului Comuniștilor. În declarația de avere depusă la CEC pentru anii 2017-2018, candidatul indică venituri salariale de 221 de mii de lei. Totodată, Butuc a mai avut venituri de 60 de mii de lei din darea în arendă a unor terenuri agricole din cele 11 pe care le deține în total. Alţi 20 de mii de lei au intrat în bugetul familiei de pe urma vânzării unui automobil. Dar cel mai mare venit, de 7,7 milioane de lei familia l-a primit în urma vânzării unor terenuri. Sergiu Butuc deține în proprietate două apartamente, de 38 și de 33 de metri pătrați, primite gratuit în anii 2004 și 2011 în urma unor decizi ale Consiliului local. În 2012, familia și-a procurat și o casă, cu suprafața de 60 de metri pătrați, care a costat o sută de mii de lei. În 2015, Sergiu Butuc și-a procurat două mașini, o Skoda Fabia din 2010, pentru care ar fi plătit 20 de mii de lei, și o Skoda Yti, nou-nouță, pentru care ar fi plătit doar 45 de mii de lei.

Vladimir Putregai. Foto: acum.md

Candidatul blocului electoral ACUM, Vladimir Putregai, este primarul satului Cociulia din raionul Cantemir. În ultimii 11 ani a ocupat funcții de demnitate publică și a schimbat două partide politice. Astfel, în 2007 a acces în Consiliul Local al comunei Cociulia, pe listele Partidului Liberal, și a devenit concomitent primar al comunei. Patru ani mai târziu, schimbă partidul, alăturându-se echipei liberal-democrate și ajunge din nou primar al comunei Cociulia, mandat pe care l-a păstrat și după alegerile locale din 2015. Concomitent cu funcția de primar, în 2011 s-a ales și cu mandatul de consilier local în comuna Cociulia. În 2016 a părăsit formațiunea politică.

Vladimir Putregai a fost vizat într-un articol de investigație despre reparația drumului din Cociulia. Potrivit reporterilor de la Jurnal de Chișinău, Inspecţia de stat în construcţii, în urma unui control, a sistat valabilitatea autorizaţiei în construcţii emisă pe numele firmei Carpeni SRL, înregistrată pe numele unui fost coleg de partid cu Vladimir Putregai, pe motiv că lucrările de construcţie ar fi demarat cu derogări de la legislaţie. „Responsabilii de la Consiliul raional au sesizat Inspecţia de Stat în construcţii. La 18 ianuarie 2014, şeful Inspecţiei de stat în construcţii din Cahul a anulat valabilitatea autorizaţiei emise pe numele acestei firme, deoarece a fost eliberată cu încălcări, în lipsa oricărei documentaţii de proiect”, se arată în articol.

În octombrie 2014, pe numele primarului Vladimir Putregai a fost pornită o cauză contravențională, pentru că acesta nu ar fi înștiințat Inspecția de Stat în Construcții despre demararea lucrărilor de construcție a drumului din Cociulia, care în noiembrie 2014 a fost încetată pe motivul că nu există faptul contravenţiei.

În ultima declarație de avere, completată pentru ultimii doi ani și prezentată la CEC, Vladimir Putregai a trecut pe hârtie venituri de 377 de mii de lei din salariul său și al soției, patru terenuri agricole și unul pentru construcții. În același timp, pentru prima dată a fost raportat un depozit de 97,5 metri pătrați, care ar fi ajuns în proprietatea lui în 2011. La capitolul bunuri mobile a fost menționat automobilul de model Volkswagen, al cărui preț a fost indicat ca 20 de mii de lei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
21/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii