Circumscripția nr. 44, Taraclia: Cine sunt și ce avere declară cei cinci candidați electorali

Mariana Colun
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 44, Taraclia, sunt incluşi cinci candidaţi electorali. Primul pe listă este democratul Fiodor Covalji. Acesta este urmat în buletinul de vot de președintee raionului Taraclia, Chiril Tatarlî, reprezentantul PSRM. Veaceslav Lupov este candidatul Partidului Șor în această circumscripţie. Numărul patru și cinci în buletinul de vot sunt candidații independenți Veaceslav Cunev și Gheorghi Aricov.

Fiodor Covalji. Foto: candidat.md

Fiodor Covalji este directorul Taraclia-Gaz și membru al Consiliului Național Politic al partidului. Covalji este născut în satul Nagornoie din Ucraina, dar în prezent are cetățenia Republicii Moldova. Locuiește în orașul Taraclia și este inginer de profesieFiodor Covalji este președintele Organizației Teritoriale Taraclia a PDM și fost candidat al partidului la funcția de primar al orașului Taraclia la alegerile locale din 2015. S-a clasat pe locul patru, obținând 6% din voturiDin 2015 este însă consilier local în Taraclia din partea PDM, se arată în profilul candidatului electoral, realizat de reporterii de la portalul Moldova Curată.

Chiar dacă în ultimii ani a contractat mai multe împrumuturi, Fiodor Covalji a fost un donator frecvent al PDM în ultimele campanii electorale, oferind suma totală de 400 de mii de lei doar în ultimii cinci ani. În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, Fiodor Covalji a donat partidului 98,5 mii de lei. În 2015, a donat suma de 32 de mii de lei. În campania electorală prezidențială din 2016 a donat pentru Marian Lupu suma de 73 de mii de lei. În 2016, Fiodor Covalji a mai donat pentru PDM 130 de mii de lei. Și în 2017, Fiodor Covalji a contribuit la bugetul partidului cu suma de 72 de mii de lei.

În declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Covalji a indicat că a obținut în perioada 2017-2018 venituri de 640,2 mii de lei din funcția de director al Taraclia-Gaz, și alte 15 mii de lei de la compania Acton-Gaz. Soția candidatului a acumulat, în aceeași perioadă, venituri de 115 mii de lei. Candidatul este proprietarul unei case de locuit cu teren aferent. El mai declară un garaj și un apartament. Toate bunurile au fost obținute în perioada 2002-2015. Tot în 2015, Covalji a cumpărat și un automobil de marcă Honda, fabricat în anul 2001, pentru care a plătit 70 de mii de lei. În 2017, Fiodor Covalji a împrumutat de la Moldindconbank suma de 200 de mii de lei cu o dobândă de 7,78%. Creditul urmează să fie rambursat până în 2024.

Chiril Tatarlî. Foto: Dodon.md

Candidatul Partidului Socialiștilor, Chiril Tatarlî, este președintele raionului Taraclia. Născut în 1952, acesta este de profesie agronom. El este liderul PSRM din Taraclia. Într-un articol de pe portalul Moldova Curată din decembrie 2015 se arată că unul dintre fiii săi, Alexandru, este consilier raional, ales pe listele partidului condus în raion de tatăl său. Chiril Tatarlî a precizat însă că fiul său nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a discutat candidatura sa la funcția de președinte de raion. 

Într-o anchetă din noiembrie 2016 a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că președintele raionului Taraclia, Chiril Tatarlî, a făcut o donație în campania electorală a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, ce reprezintă trei sferturi din volumul veniturilor sale pentru anul trecut – 52.800 de lei.

În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, acesta a indicat un venit de 652 de mii de lei și 138 de mii de ruble pentru ultimii doi ani din salariul său și al soției, pensii și dobânzi. Famila are în posesie două terenuri intravilane, o casă de locuit cu suprafaţa de peste 124 de metri pătraţi și alte două construcții. Familia deţine și două automobile, ale căror prețuri nu sunt indicate. Tatarlî are două depozite, unul de 21 de mii de euro și al doilea de 343 de mii de lei.

Veaceslav Lupov. Foto: Facebook.com

Candidatul Partidului Șor, Veaceslav Lupov, este economist de profesie, în prezent administrator la compania Depozitmol SRL. Lupov se numără printre membrii Partidului Șor care au fost nominalizați în raportul Kroll 1. Omul de afaceri ar fi procurat 4,6% din acţiunile Unibank, utilizând împrumuturi din firmele britanice off-shore transferate prin Privatbank în perioada 2012-2013. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC pentru anii 2017-2018, candidatul nu a indicat nicio sursă de venit. În schimb au fost trecute donațiile primite cu ocazia zilelor de naștere ale membrilor familiei, în mărime totală de 62.400 de euro. În declaraţie se regăsește un apartament şi patru automobile. Trei dintre acestea, o Honda, o Mazda și un Ford, sunt în proprietate, iar un Porsche produs în 2013, cu o valoare de 112 mii de euro, - în posesie și folosință.

Veaceslav Cunev. Foto: ict.md

Candidatul independent Veaceslav Cunev este directorul companiei Slavans Grafica SRL. Potrivit portalului alege2019.md, Cunev este antreprenor în domeniul IT, fondatorul companiei Deeplace. Absolvent al Universității Tehnice de Stat din Moscova, din 1991 până în 2000 a activat în cadrul Departamentului tehnologii informaționale al Băncii Sociale, ocupând progresiv funcții de la programator până la Șef-adjunct al Departamentului.

Începând cu anul 2000 și-a lansat propria afacere în domeniul tehnologiilor informaționale. A participat în calitate de expert în diverse proiecte ale Băncii Mondiale, Organizației Națiunilor Unite și altor organizații internaționale. Din 2008 până în 2016 a fost Președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC) din Republica Moldova.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Veaceslav Cunev a trecut venituri de 2,5 milioane de lei din salariul și onorariile sale și ale soției, dividende din afaceri și arenda automobilului. Cunev a mai trecut pe hârtie două terenuri, trei apartamente, o casă de locuit și un garaj. Veaceslav Cunev mai are două automobile cumpărate în 2010 cu 340, respectiv 127,5 mii de lei. El păstrează la bancă 60 de mii de dolari. El a mai raportat calitatea de fondator a opt companii, specializate în IT sau servicii.

Gheorghi Aricov, candidat independent în circumscripţia Taraclia, este specialist în securitate corporativă la Moldovatransgaz. Acesta a declarat pentru ultimii doi ani un venit de 705 mii de lei din salariul său și al soției și din vânzarea unei afaceri. Candidatul deţine un lot de teren pentru construcții cu valoarea de peste 430 de mii de lei, dobândit în anul 2005. Familia este proprietara unei case de locuit cu suprafaţa de 140 de metri păstraţi şi valoarea de peste 875 de mii de lei. În proprietatea familiei se află şi un Chevrolet, cumpărat în 2011.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
22/02/2019

Comentarii