Circumscripţia nr. 46, Ceadîr-Lunga: Trecutul şi averea celor cinci candidaţi electorali

Mariana Colun
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

Pe lista electorală în circumscripţia nr. 46, Ceadîr-Lunga, figurează cinci candidaţi. Primul în buletinul de vot va fi democratul Vadim Delibaltov, urmat de candidatul PSRM, Fiodor Gagauz şi de Svetlana Ivanova, candidata Partidului Șor. Numărul patru în buletinul de vot este candidatul independent Gheorghi Leiciu, iar pe ultima poziție se regăsește Grigorii Cadîn, de asemenea candidat independent.

Vadim Delibaltov. Foto: candidat.md

Vadim Delibaltov este membru PDM din 2012. În prezent este director adjunct la Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto”. Anterior a activat la Moldova-Gaz SA în funcția de șef al Departamentului alimentare cu gaz. În declaraţia de avere pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Vadim Delibaltov a declarat 667 de mii de lei venituri din salariile primite la cele două companii și din indemnizații. Candidatul mai declară cinci loturi agricole, obținute prin donație în 2015. Valoarea totală a terenurilor este de 18 mii de lei. În document este indicată un apartament de 40,5 metri pătrați, cumpărat în 2013 cu 28.350 de euro. Delibaltov a mai declarat un BMW produs în 2005 pe care îl deţine din 2018 şi a cărui valoare este de 120 de mii de lei, și o Dacia Logan fabricată în 2012 și cumpărată anul trecut cu doar cinci mii de lei. Anul trecut democratul a contractat un credit în valoare de 100 de mii de lei, scadent în 2023, cu o rată a dobânzii de 11%.

Fiodor Gagauz. Foto: Gagauz Media

Fiodor Gagauz, candidatul socialiştilor pentru circumscripţia Ceadîr-Lunga este deputat în fracțiunea PSRM din Parlament.

Fiodor Gagauz deține din decembrie 1999 funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze. Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” este una obștească, a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice. Astfel, mișcarea a jucat un rol important în organizarea referendumului ilegal din 2 februarie 2014, „pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză” și pentru „vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”, acțiune criticată de experți. Mai mult, Fiodor Gagauz s-a ocupat de „asigurarea conceptuală și pregătirea organizațională” a acestui pretins referendum. Deși pledează fervent pentru apropierea de Rusia, Fiodor Gagauz are proprietate în Uniunea Europeană, mai exact un apartament de 45 de metri pătrați în orașul Burgas din Bulgaria. Alte detalii despre Fiodor Gagauz citiți aici.

Svetlana Ivanova. Foto: Facebook.com

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Gagauz a raportat un salariu de 312 mii de lei pentru doi ani, alte 133 de mii din indemnizații, 40 de mii de lei din pensia soției și încă 110 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de marcă Toyota Prado. Socialistul a mai raportat un teren agricol și două intravilane. El are în proprietate o casă de locuit de 136,9 metri pătrați și tocmai trei apartamente. Primul are 101,2 metri pătrați și a fost achiziționat în 2006 cu 566 de mii de lei, al doilea, cu supratața de 45,3 metri pătrați, a fost cumpărat un an mai târziu cu 22.655 de euro, iar cel de-al treilea, cel mai mare, de 133,3 metri pătrați, evaluat la 820 de mii de lei, a intrat în proprietatea lui Gagauz în 2008. Deși nu raportează niciun automobil, socialistul a indicat în declarația de avere și două garaje de 18 metri pătrați, în care deține diferite cote-părți. 

Svetlana Ivanova, candidata Partidului Șor în circumscripția uninominală Ceadîr-Lunga, este economistă de profesie. În prezent ea nu are un loc de muncă, potrivit datelor prezentate pe site-ul CEC. Potrivit newsmaker.md, acum câțiva ani, Ivanova a activat la Banca de Economii, care fost lichidată. În acea perioadă, BEM era condusă de Ilan Șor. De asemenea, Svetlana Ivanova este fiica fostei șefe a Direcției Economie a Găgăuziei Tatiana Donceva.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Ivanova nu a indicat niciun venit și niciun bun imobil, niciun automobil. Unica mențiune făcută în documentul prezentat la CEC este calitatea de fondator a soțului său în compania Dandelion SRL, specializată în fabricarea elementelor de dulgherie și tâmplărie pentru construcții.

Gheorghi Leiciu. Foto: moldovacurata.md

Gheorghi Leiciu, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, candidează independent în circumscripția Ceadîr-Lunga. Anterior el a fost, timp de 11 ani, procuror al Găgăuziei, iar ulterior a trecut în avocatură. În anul 2008, a fost implicat într-un presupus conflict de interese. Potrivit portalului Moldova Curată, Mihail Formuzal, pe atunci bașcanul Găgăuziei, l-a acuzat pe Leiciu de lobbare a intereselor fratelui său, asta după ce Procuraturii Găgăuziei a emis o decizie în care întreprinderea municipală „Su-Canal” a fost învinuită de poluarea apelor din râul Ialpug și lacul Congaz, care aparțin firmei BALÎC. Ulterior, instanța a obligat „Su-Canal” să achite amendă de 30 mii de lei și alte 1,7 milioane de lei, pentru pierderile suportate, întreprinderii BALÎC, care aparținea atunci fratelui lui Gheorghe Leiciu.

Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017 – 2018, Leiciu a obținut în această perioadă un salariu de 245 de mii de lei și o pensie de 250 de mii de lei. Candidatul a mai raportat o casă de locuit cu teren aferent, un garaj, un apartament de 116,6 metri pătrați și un loc de parcare. Acesta are în proprietate un Subaru Forester fabricat în 2005 și cumpărat în 2013 cu 8.500 de euro. La bancă Gheorghi Leiciu păstrează 160 de mii de lei.

Grigorii Cadîn. Foto: gagauzinfo.md

Lista candidaţilor de pe circumscripţia Ceadîr-Lunga este încheiată de candidatul independent Grigorii Cadîn, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Potrivit portalului Newsmaker, deși Cadîn participă în calitate de candidat independent, numele său pe site-ul PDM se regăsește și acum în listele consiliului politic. În timpul campaniei prezidențiale din anul 2016, Cadîn a donat 30 mii de lei în susținerea cndidatului PDM Marian Lupu. În luna ianuarie anul trecut, deputatul APG a contribuit la finanțarea PDM cu 25 mii de lei.

Candidatul declară pentru ultimii doi ani venituri de 360 de mii de lei din salariul său și al soției, la care se adaugă dividende în mărime de 1,5 milioane de lei din afacerile fondate de soția sa - Kolfilgres SRL și Întreprinderea Individuală Kolfilgres, ambele specializate în comerț. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, Cadîn a mai inclus o casă de locuit de 283,6 metri pătrați, pe care o are în proprietate din 2009.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
22/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii