Circumscripția nr. 47, Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol: Cine sunt și ce avere declară cei șase candidați electorali

Mariana Colun
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 47, ce cuprinde o parte din regiunea transnistreană: Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol, sunt incluşi șase candidaţi electorali. Primul pe listă este socialistul Grigore Filipov, manager raional la Societatea vânătorilor și a pescarilor. Acesta este urmat în buletinul de vot de candidatul independent Ion Lapicus. Alexandr Oleinic, președintele consiliului de administrare al Concernului Millennium-Group, candidează de asemenea independent. Ivan Delibaltov este candidatul democraților în această circumscripţie. Numărul cinci în buletinul de vot este Alexei Frunze, candidat independent. Lista este încheiată de Eleonora Cercavschi, înaintată de blocul electoral ACUM.

Grigore Filipov. Foto: alege2019.md

Grigore Filipov, numărul unu în buletinul de vot în circumscripția nr. 47 este ales local în Consiliul Raional Dubăsari, pe lista PSRM. De profesie cinegetician-biolog, iar în Consiliul Raional Dubăsari face parte din Comisia pentru problemele administrative, economie, buget şi finanţe. Grigore Filipov este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, este tatăl lui Vadim Filipov, membru la CEC, desemnat de PSRM, se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală, Grigore Filip a indicat că pe parcursul anilor 2017-2018 a avut un venit de peste 95 de mii de lei de la Asociația „Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova”. Peste 6.600 de lei a constituit indemnizația în calitate de consilier raional pentru doi ani. Candidatul a mai obținut 25 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de model Skoda Octavia. Din pensie, acesta a acumulat în doi ani 43 de mii de lei. Soția sa a avut venituri din pensie, dar și din activitatea de întreprinzător. Familia Filipov deține un teren agricol, unul intravilan, o casă în satul Cocieri și un apartament - toate bunurile fiind obținute în anii 90. Grigore Filipov este proprietarul unui autoturism de model Opel Zafira, mașina fiind achiziționată anul trecut. Candidatul indică prețul de 35 de mii de lei.

Ion Lapicus. Foto: ok.ru

Candidatul independent Ion Lapicus este profesor de istorie, potrivit datelor de pe site-ul CEC, iar în prezent activează în calitate de manager la SRL Bias Trans VB. Începând cu 2007, timp de două mandate consecutiv a fost primarul satului Gura Bâcului din raionul Anenii Noi. În 2007 a acces în fruntea primăriei pe listele PPCD, iar în 2011, fiind sprijinit de Partidul Liberal Democrat. Ulterior a activat în funcția de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, funcție pe care a deținut-o doar un an de zile. Din 2016 până anul trecut, Lapicus a lucrat în calitate de specialist principal la Serviciul Relații Funciare și Cadastru din cadrul Consiliului Raional Anenii Noi.

Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) a emis un act de constatare pe numele lui Ion Lapicus. Membrii CNI au constatat că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în momentul în care și-a angajat soția în calitate de director al muzeului din sat.

Conform declaraţiei de avere şi interese depusă la CEC, în ultimii doi ani, împreună cu soția, Ion Lapicus a câștigat din salarii 246 de mii de lei. Famila deţine două terenuri intravilane și o casă de locuit de 146,7 metri pătrați. Lapicus mai are o Dacia Logan, produsă în anul 2005 şi achiziţionată în 2016 cu 15 mii de lei.

Alexandr Oleinic. Foto: pprm.md

Alexandr Oleinic, numărul trei în buletinul de vot în circumscripția nr. 47a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi consecutive, în perioada 2001-2009, pe listele partidului Blocul electoral Moldova Democrată. Ulterior, timp de doi ani a fost Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova. Din noiembrie 2012 este președintele Partidului Popular din Republica Moldova, înregistrat în aprilie 2011. În prezent este președintele consiliului de administrare al Concernului Millennium-Group.

În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC pentru anii 2017-2018, candidatul a indicat un un venit de 95 de mii de lei din salariul său și al soției. El a primit un apartament de 108,3 metri pătrați în valoare de 725 de mii de lei ca donație și ale 400 de mii de lei din înstrăinarea a două cote părți a câte o treime dintr-un apartament. Familia Oleinic are în posesie un teren de 106 hectare, evaluat la 976 de mii de lei. Pe lângă apartamentul primit drept donație, familia Oleinic este proprietara a cinci case de locuit, unei vile de 189,5 metri pătrați și a patru alte construcții. Este indicată doar valoarea unei case de 254,3 metri pătrați - 1,5 milioane de lei. Candidatul are în proprietate două mașini, cu o valoare totală de 400 de mii de lei.

Alexei Frunze. Foto: ok.ru

Democratul Ivan Delibaltov, economist și jurist de profesie, în prezent administrează compania Exidin Group SRL. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Ivan Delibaltov a trecut venituri de 489 de mii de lei din salariul său și al soției și din indemnizația de creștere a copilului. Candidatul a mai trecut pe hârtie un apartament în folosință, dar și un BMW, fabricat în 1992 și cumpărat în 2016 cu 40 de mii de lei.

 
Eleonora Cercavschi. Foto: acum.md

Juristul Alexei Frunze, care activează la casa de avocatură care-i poartă numele, candidează independent în circumscripția respectivă. Acesta a declarat pentru ultimii doi ani un venit de 185 de mii de lei din salariul său și al soției, precum și din pensii. Candidatul deţine un lot pomicol de 74 de ari, cumpărat în 2013 cu 50 de mii de lei și trei autoturisme: un IMZ din 1993, procurat în 2010 cu 10 mii de lei, un Vaz 21-21 din 1982 achiziționat în 2013 cu 20 de mii de lei și un Volvo XC90 fabricat în 2007, cumpărat în 2011 cu 180 de mii de lei. Oficial, Alexei Frunze nu are nicio locuință.

Ultimul nume în circumscripția nr. 47 este cel al Eleonorei Cercavschi, înaintată de blocul electoral ACUM. Ea este directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol. Conform declarației de avere pentru ultimii doi ani, candidata a câștigat un salariu de aproape 279 de mii de lei, la care se adaugă pensia de 79 de mii de lei. Potrivit documentului prezentat la CEC, Cercavschi nu are niciun teren, nicio locuință și niciun automobil.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

 

Mariana Colun
22/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii