Circumscripţia uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender: Cine sunt şi ce averi declară candidaţii electorali

Natalia Cozma
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 48 or. Slobozia, mun. Tiraspol şi Bender, concurează șapte candidaţi electorali. Lista este deschisă de socialistul Vitalii Evtodiev, urmat de candidatul independent Iurie Apostolachi și democratul Mihail Malașevschi. Următorul pe listă este un alt candidat independent, Viorel Melnic, urmat de Ion Iovcev de la Blocul Electoral ACUM. Lista este încheiată de Petru Ursu, candidat independent și Inna Nazarenco de la Partidul Șor.

Vitalii Evtodiev. Foto: privesc.eu

Candidatul socialist Vitalii Evtodiev este de profesie inginer-constructor. Deține funcția de expert tehnic în cadrul firmei Savim-Com SRL, specializă în expertize în construcții. Potrivit profilului realizat de portalul Moldova Curată, firma are mai mulți fondatori, unul dintre aceștia fiind Vitalii Evtodiev. El este și membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiune pentru care a donat 65 de mii de lei în campania electorală din 2016.

În declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală 2019, el arată că în 2017, din activitatea la Savim-Com SRL a obținut un salariu de 48 de mii de lei, la fel și în 2018. De asemenea, timp de doi ani, de la aceeași firmă, Evtodiev a avut dividende în sumă de 255 de mii de lei și respectiv de 215 mii de lei. Candidatul a mai indicat că este proprietarul unui automobil de model Audi Q7, estimat la 15 mii de euro. Restul proprietăților aparțin soției sale. Este vorba despre un teren extravilan de șase ari, un apartament de 72 de metri pătrați, o vilă de 46 de metri pătrați și un garaj de 53 de metri pătrați. Soția lui Evtodiev deține o Toyota Camry, estimată la 10 mii de euro și o remorcă fabricată individual.

Candidatul independent Iurie Apostolachi este angajat la Întreprinderea de Stat Tighina. În perioada 2011-2014 a fost deputat din partea PLDM, iar ulterior s-a aflat la cârma Agenţiei Moldsilva, funcţie pe care a deţinut-o doar câteva luni, în perioada martie – iulie 2015. 

În ultimii doi ani, acesta a avut un venit de peste 257 de mii de lei de la firma unde activează. Soţia sa a adus în familie peste 120 de mii de lei din salariul de profesoară. Candidatul are în proprietate o casă de locuit de 188 de metri pătrați, un garaj, două terenuri, şi alte două bunuri imobile. În declaraţie mai este inclus un autoturism marca BMW 525 fabricat în 1988, achiziționat cu 24 de mii de lei în 1997.

Mihail Malașevschi. Foto: candidat.md

Din partea democraţilor pe această circumscripţie candidează Mihail Malașevschi. A fost consilier, iar ulterior, şef de cabinet în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. În perioada 2016-2018 a activat în calitate de asistent al Înaltului Consilier al Uniunii Europene pentru Justiției, în cadrul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova. În prezent este șeful cabinetului Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În declaraţia de avere şi interese pentru ultimii doi ani, Malașevschi indică un salariu de 12 mii de euro de la Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Alte 61 de mii de lei i-a obţinut de la Minister, iar aproape 300 de mii - de la SRL German Development Institute. Soția sa a avut un salariu de 158 de mii de lei în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Familia are în proprietate trei autoturisme: un Hyunday Tucson din 2017, de 19 mii de euro, un Opel Calibra din 1996 cumpărat cu 10 mii de lei în 2005, și un microbuz Volkswagen LT-35 din 1991, achiziționat cu 40 de mii de lei în 2002. Conform declaraţiei, familia nu deţine nicio locuinţă în proprietate.

Viorel Melnic. Foto: Facebook.com

Candidatul independent Viorel Melnic este conferenţiar universitar la Universitatea Agrară din Moldova. În 2006, devine viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009, a fost şef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor, condus pe atunci de Igor Dodon. La începutul anului 2016 Melnic a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al primarului Ilan Șor.

Fostul director al Serviciului Vamal a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Socialiştilor, după ce Igor Dodon a aflat despre implicarea lui Melnic în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Portalul Anticorupție.md a scris că Melnic a fost președinte al Consiliului de Administrație al băncii Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. 

Conform declaraţiei depuse la CEC, Melnic a obținut venituri de peste 126 de mii de lei din salariul de la Universitate. O altă sursă de venit au fost peste două milioane de lei – dividende obținute de la SRL Activ Broker, la care deține 100% din capitalul social. Melnic declară că are în proprietate două terenuri, un apartament de 92 de metri pătrați și un Mercedes fabricat în 2016, pe care l-a achiziționat în 2017 cu 590 de mii de lei. Melnic a trecut pe hârtie și pachetul de acţiuni deținute la Unibank, de 4,61%.

Ion Iovcev. Foto: europalibera.org

Ion Iovcev, candidatul Blocului Electoral ACUM, este directorul Liceului Teoretic cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol. El a fost decorat, prin decret prezidențial, cu cea mai înaltă distincție de stat - Ordinul Republicii. Este decorat cu Ordinul României Pentru Serviciu Credincios în grad de Comandor, Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler. 

Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la CEC, Ion Iovcev a obținut un salariu de 333 de mii de lei din funcția de director. Are în posesie un apartament de 56 de metri pătrați dobândit în 1980. Alte averi și surse de venit nu sunt indicate în declarația de avere și interese personale.

Petru Ursu. Foto: realitatea.md

Candidatul independent Petru Ursu este jurist de profesie, activează în calitate de avocat și are propriul birou de avocatură. În declaraţia depusă la CEC în calitate de concurent electoral, acesta declară 30 de mii de ruble rmn obținute de la Colegiul de Medicină și o pensie de 28 de mii de lei. Candidatul deține în proprietate 1/2 dintr-un teren, 1/2 dintr-un apartament de 39,6 metri pătrați, dar și un autoturism Toyota Corola din 2005, procurat în 2012 cu 47 de mii de lei. Familia sa are în proprietate 1/2 dintr-o casă de locuit de 171 de metri pătrați cu o valoare indicată de 250 de mii de lei. În declaraţie sunt trecute şi sumele unor contracte de asistență juridică cu Primăria Maximovca. În baza acestora, Petru Ursu a obținut timp de doi ani (2017-2018) suma de 66 de mii de lei.

Inna Nazarenco, reprezentanta Partidului Șor în circumscripţia din stânga Nistrului, este de profesie economist. În informaţia pe care a depus-o la CEC aceasta nu indică un loc de muncă. În declaraţia sa de avere şi interese pentru 2017-2018 sunt trecute venituri din salariu de la mai multe companii: SRL Sanin – 6.237 de lei, SRL Business expert – 4.350 de lei și 540 de mii de ruble de la Compania TAPA. Candidata a declarat şi suma de 18 mii de lei din cadourile băneşti de la ziua de naştere. Ea nu a indicat în declaraţie niciun teren, locuință sau mijloc de transport.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

 

Natalia Cozma
22/02/2019

Comentarii