Clădirea Președinției, închisă și pentru următorul șef de stat. Lucrările de renovare au fost oprite din cauza crizei

Anticoruptie.md
13/11/2016
Clădirea Președinției. Foto: CIJM

La fel ca Nicolae Timofti, noul șef al statului nu va avea birou în clădirea Președinției, cel puțin la început de mandat. Sub presiunea crizei, renovarea imobilului, distrus în timpul protestelor din aprilie 2009, a fost oprită încă în 2011, până atunci fiind cheltuiți 106 milioane de lei, ceea ce a fost suficient pentru jumătate din lucrări. Autoritățile nu au oferit însă bani pentru conservarea clădirii, așa că nici ceea ce s-a făcut nu s-a păstrat ca nou. Pentru că între timp atât materialele de construcție, cât și manoperele s-au scumpit, oficialii nu exclud că vor organiza o nouă licitație, arată o anchetă anterioară a Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Președinția este în șantier de mai bine de șapte ani. Deși în timpul evenimentelor din aprilie 2009 au fost distruse doar primele trei etaje, autoritățile au decis să renoveze tot edificiul care are zece niveluri și o suprafață totală de 13.000 de metri pătrați. Imobilul a fost construit în perioada 1984-1987 pentru a găzdui Sovietul Suprem al RSSM și nu a fost reparat niciodată. Lucrările, estimate inițial la circa 218 milioane de lei, au fost stopate încă în 2011, din lipsă de alocații. Timp de doi ani au fost cheltuiți în total 106 milioane de lei. Cu acești bani a fost reparat acoperișul, au fost instalate vitraliile aduse din Cehia, a fost pusă o parte din pavajul de granit, clădirea fiind îngrădită cu un gard de metal, iar în interior – a fost așternută pe alocuri pardoseală de marmură, au fost placați cu panouri din ghips-carton pereții despărțitori, au fost montate ascensoare noi și au fost instalate rețelele electrotehnice în proporție de 66%. 

Potrivit estimărilor din 2009, pentru finisarea lucrărilor de reparație, urmau să mai fie alocați aproape 123 de milioane de lei. Autoritățile nu au oferit însă bani nici pentru conservarea clădirii. Potrivit noilor prețuri, ar mai fi nevoie de alți circa 180 de milioane de lei, cu aproximativ 70 de milioane mai mult decât ar fi fost necesar atunci când au demarat lucrările. 

Detalii într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
13/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii