Comisia Electorală Centrală a decis să nu publice declarațiile de avere și interese ale candidaților la alegerile locale

Anticoruptie.md
03/10/2019

Alegătorii, cu excepția celor din Chișinău, nu vor avea posibilitate să se documenteze despre averea și afacerile candidaților locali. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu publice  declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local, pe motiv că nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online.

Pe pagina web a CEC-ului au fost plasate doar CV-urile și declarațiile celor care candidează la funcția de primar al municipiului Chișinău. CEC își argumentează decizia prin faptul că sunt prea mulți candidați și că nu este obligată prin lege să publice documentele respective.

„Diferența între alegerile parlamentare și cele locale o face numărul de candidați la funcțiile elective (de primar și consilier local). Competența de examinare a dosarelor și înregistrare a candidaților le revine organelor electorale inferioare. Tot de ele ține și asigurarea accesului public la informațiile despre venituri, avere etc. Nu există o prevedere care ar obliga organul electoral să publice pe site aceste date. Alegătorii, presa, alți subiecți electorali pot face cunoștință cu aceste informații, evident, cu stricta respectare a prevederilor legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Asta înseamnă fără a fi copiate, fotografiate, filmate etc.”, a declarat pentru portalul Moldova Curată Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul CEC.

Anticoruptie.md
03/10/2019

Comentarii