Foto // Cum s-au mobilizat conaționalii noștri din Europa și de peste ocean

Mariana Colun
24/02/2019
Foto: Alina Gîrneț

Numărul cetățenilor moldoveni din diasporă care s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare din 24 februarie este de două ori mai mic decât la prezidențiale. Cu toate acestea și la acest scrutin s-au format cozi la unele secții de votare de peste hotare, iar oamenii au așteptat răbdători să-și exercite dreptul constituțional. Vedeți în reportajul de mai jos al portalulul Anticoruptie.md cum au votat conaționalii noștri din România, Belgia, Portugalia, Germania, Irlanda, Marea Britanie și SUA.

 

România

București

 

București, Ambasada Republicii Moldova. Foto: Cătălina Melnic

 

Iași

„La Consulatul de la Iași, în jurul orei 9 era liniște. Oamenii vin, dar nu se formează cozi”, spune Elena Crihan.

 

Consulatul Republicii Moldova la Iași. Ora 9.20. Foto: Elena Crihan

 

Mai aproape de miezul zilei au început să se formeze cozi. „Prima poza e făcută la ora 12. A doua, la 12:30. Când am venit erau vreo 20 de oameni în total, când am ieșit erau deja vreo 30-35. Dar se mișcă rândul destul de repede”, ne-a spus Ștefan Macovei.

 

Coada de la Consulatul de la Iași. Foto: Ștefan Macovei

 

Cluj

„La coadă nu am stat, dar erau destui oameni, veneau, votau și plecau, nu într-atât de mulți ca să se aglomereze”, a declarat pentru Anticoruptie.md Valentina Negară, studentă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

 

Secția de votare de la Cluj. Foto: Valentina Negară

 

Marea Britanie

Londra

La orele amiezii, la secția de votare Barking, de la Londra, sute de moldoveni stau la coadă pentru a-și exercita dreptul constituțional. „E multă lume, dar se mișcă repede”, ne-a relatat Denis Telepan de la Londra.

 

Coada de la secția Barking, Londra. Foto: Denis Telepan

 

„Au fost oameni care au votat cu pașaportul care expiră azi”, ne-a spus Victor Curchi, un alt moldovean care a votat la aceeași secție de vot.

 

Coada de la secția Barking, Londra. Foto: Victor Curchi

 

Irlanda

Dublin

La secția de votare din Dublin, Irlanda, oamenii au stat la coadă mult mai puțin timp decât în 2016. Tatiana Bacaliuc-Petică a spus pentru Anticoruptie.md că o explicație ar fi deschiderea unei noi secții în Irlanda. Până la ora 12 au votat 1.300 de persoane. Rândul e mult mai mic decât la prezidențiale”, a subliniat tânăra.

 

Coada de la secția de votare din Dublin, Irlanda. Foto: Tatiana Bacaliuc-Petica

 

În jurul orei 16, coada de la secția de votare Dublin era încă mare. „Știm că peste 130 de contestații s-au adunat, buletine de vot mai sunt, se votează bine, însă mulți se arată nemulțumiți de locația îndepărtată”, ne-a spus Natalia Ionel, o altă moldoveancă stabilită în Irlanda.

 

Coada de la secția de votare de la Dublin. Foto: Natalia Ionel

 

Germania

Berlin

 

Cetățeni moldoveni la secția de votare din Berlin, în jurul orei 10.30. Foto: Andrei Arnăut

 

Belgia

Bruxelles

„La Bruxelles se votează liniștit, rândul era de cinci-șapte persoane, toți cu dispoziție și cu zâmbete pe față. Mai multă lume a fost între orele 13:00 și 15:00. Dar la fel totul a decurs cu bine și fără probleme, lumea a avut răbdare și toți erau bine dispuși și plini de speranțe că vor veni schimbări”, ne-a relatat Ludmila Gorgos, stabilită în capitala Belgiei.

 

Coada de la secția de votare din Bruxelles. Foto: Ludmila Gorgos

 

Ungaria

Budapesta

 

Studentele moldovence care învață în universități din Ungaria și-au exercitat dreptul la vot. Foto: Alina Gîrneț

 

Portugalia

Setubal

 

„În jurul orei 12.30 la coadă erau vreo 40-50 de persoane. Timpul pentru exercitarea votului (din momentul sosirii până am lăsat buletinul de vot în urnă) a fost în medie de 15 minute minute”, ne-a spus Vlad Popescu, moldovean stabilit la Setubal, Portugalia.

 

Coada de la secția Setubal, Portugalia. Foto: Vlad Popescu
Coada de la secția Setubal, Portugalia. Foto: Vlad Popescu

 

Spania

Barcelona

„29 de persoane de la Girona ne-am sunat și am mers cu trenul. Am votat pentru forța care e capabilă să aducă schimbare, să fie și în Moldova așa ca în Europa. Sperăm mult ca în noul Parlament blocul ACUM să nu facă alianță cu cei care au furat și distrus țara”, ne-a spus Nina Vorobiov, care a votat la Barcelona, în Spania.

 

Moldoveni votează la Barcelona. Foto: Nina Vorobiov

 

Statele Unite ale Americii

New York

„În jurul orei locale 13.00, la secție de votare din New York, moldovenii nu prea se îmbulzesc să voteze”, ne-a spus Petru Costin, stabilit acolo.

 

Secția de votare din New York. Foto: Petru Costin

 

„La secția noastră de votare a fost totul liniștit, fără îmbulzeală, mi-au permis să intru în cabina de vot cu fiul minor, să vadă și el cum se votează”, ne-a spus și Veronica Cioaric, care la fel a votat la New York.

 

Familie de moldoveni în fața secției de votare de la New York. Foto: Veronica Cioaric

 

Mariana Colun
24/02/2019

Comentarii