VIDEO // Întreprinderea de Stat „Editura Universul” tipărește, la greu, ziare pentru Igor Dodon  

Ilie Gulca
11/11/2020

Tiraj masiv de ziare care fac publicitate electorală pentru Igor Dodon și colportează falsuri despre contracandida acestuia, Maia Sandu, sunt depozitate la Întreprinderea de Stat „Editura Universul”. Publicațiile sunt transportate spre oficiale poștale din Republica Moldova. Echipa PAS constată folosirea resurselor administrative de către Igor Dodon și cere sancționarea acestuia.

Deputatul Oazu Nantoi a menționat că este un proces grav de utilizare a banilor publici și a resurselor administrative de către concurentul electoral Igor Dodon.

„Am fost sunat de un simpatizant care ne-a spus că Poșta Moldovei a încărcat toată noaptea camioane cu aceste ziare, cu un tiraj de 2 milioane, ca poștașii să inunde toată Moldova în ultimele două zile cu ele. Vom verifica oficiile poștale ca să vedem ce se întâmplă”, a mai spus Oazu Nantoi.

„Am alertat poliția. Vrem să facem cunoștință cu contractul, să vedem în ce mod este implicată Întreprinderea de Stat „Editura Universul” în acest proces și dacă banii achitați pentru tiraj provin din fondul electoral al candidatului Igor Dodon”, a declarat parlamentarul.

La rândul său, deputatul Sergiu Litvinenco a subliniat că aceste servicii nu a fost declarate în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de o utilizare obraznică, a observat el, a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon.

„Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, sancțiunea este anularea înregistrării sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală. Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, art. 181/2 alin.(2) din Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. În ambele cazuri, se sancționează cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani.”

Mai mulți deputați socialiști au depus plângere la poliție pentru faptul că deputați PAS, policieni și activiști civici, aflați în depozitul tipografiei, au „blocat procesul tehnologic”.

Ilie Gulca
11/11/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii