Ion Ceban, lansat oficial în campania electorală. Lista candidaților PSRM pentru funcția de consilieri ai CMC

Anticoruptie.md
09/09/2019
Foto: privesc.eu

Ion Ceban s-a lansat oficial în campania electorală, în dimineața zilei de luni. În cadrul evenimentului, care a avut loc în fața fostei cafenele „Guguță”, socialistul a promis că va fi primarul tuturor chișinăuienilor și va fi dedicat orașului 24 de ore din 24.

„Eu vreau să fiu un primar dedicat orașului 24/24. Voi fi primarul care va ști să comunice cu Consiliul Municipal, să convingă consilierii să adopte proiectele care vor soluționa problemele locuitorilor. Voi fi primarul care ia decizii și își asumă răspunderea. Voi depune tot sufletul și toată energia pentru a dezvolta Chișinăul. Voi munci dedicat, fiindcă anume Chișinăul este orașul unde vrem să întâlnim bătrânețile”, a declarat Ion Ceban.

Din lista candidaților PSRM la funcția de consilieri în cadrul Consiliului Municipal Chișinău fac parte mai mulți foști deputați socialiști, dar și actuali membri ai CMC. Pe a doua poziție, după Ion Ceban, se situează Vasili Chirtoca, președintele SA DAAC Hermes, care anterior a candidat la funcția de primar al Capitalei pe lista Partidului Comuniștilor. Acesta este urmat de consilierii municipali, Svetlana Popa, Dinari Cojocaru și Alexandr Odințov, care și-au înaintat candidaturile în circumscripțiile din municipiul Chișinău și în cadrul alegerilor parlamentare, din februarie curent, însă nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a ajunge în Parlament. Pe lista candidaților PSRM se regăsesc Eugenia Ceban, mama lui Ion Ceban, dar și fostele deputate, Marina Radvan și Elena Hrenova.

Ion Ceban a candidat la Primăria Chișinău și în scrutinul din 2018, dar a pierdut în fața candidatului Platformei DA, Andrei Năstase. Atunci, Ion Ceban a acumulat, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, 47,43% din sufragii, iar Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate. 

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor, în perioada în care formațiunea, condusă de Vladimir Voronin, se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”, conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Între anii 2002 și 2004, Ceban a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat, pe listele PCRM, în urma alegerilor parlamentare anticipate, din 2010, și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. În septembrie 2012, el a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic, PSRM, lansat cu câteva luni mai devreme, de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, Ion Ceban a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Fostul comunist a ajuns deputat pe listele PSRM și în urma alegerilor, din noiembrie 2014, fiind al patrulea pe lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015, este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău. În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal. Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase.

În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 de metri pătrați şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie, semnat la 16 decembrie 2016, cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul, pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

Până în prezent, pe lângă Ion Ceban, în cursa electorală a mai fost înregistrat liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța – Nadejda”, Andrei Donică. 

Anticoruptie.md
09/09/2019

Comentarii