Ion Terguță va candida la alegerile parlamentare noi în circumscripția Nisporeni

Anticoruptie.md
04/09/2019

Ion Terguță și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare noi, din 20 octombrie, în circumscripția nr. 17 din Nisporeni. Vacanța funcției de parlamentar, în această circumscripție, a survenit după ce Vladimir Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat.

„Grație inimoaselor echipe ale PAS și Platforma DA din raionul Nisporeni și cele trei sate din Strășeni, am reușit să colectăm în doar trei zile aproximativ 900 de semnături, pentru un necesar valabil de 500”, a scris Terguță pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că Ion Terguță a candidat, în aceeași circumscripție, și la alegerile parlamentare din 24 februarie, însă a obținut doar 18,3 % din sufragii. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Terguță a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior Academia de Studii Economice din Moldova. Ion Terguță a fost ales vicepreședinte al PLDM, în iulie 2018, după ce, din luna noiembrie 2017, a exercitat funcția de purtător de cuvânt al partidului, acestea fiind primele sale legături oficiale cu politica din Republica Moldova.

Potrivit informațiilor din CV-ul său, la care face referire și portalul media-azi.md, Ion Terguță este jurnalist și expert media, iar din 2009 și până în 2016, a fost director al Reprezentanţei Naţionale a Republicii Moldova a TRCI „MIR”, fiind și membru al Consiliului Director al TRCI „MIR”, dar și reprezentantul Guvernului R. Moldova în Consiliul de Administrare al TRCI „MIR”, o structură media a Comunităţii Statelor Independente, care funcţionează din octombrie 1992, iar R. Moldova este una dintre cele nouă ţări fondatoare.

În 2009, Terguță l-a înlocuit în această funcție pe Constantin Starîș, un fost deputat comunist, fiind propus de Guvernu condus de Vladimir Filat, tot el ex-președinte al PLDM. În octombrie 2016, Cancelaria de Stat a propus, iar Guvernul, condus de premierul Pavel Filip, a acceptat demiterea lui Terguță din această funcție, spre nemulțumirea mai multor organizații de media. Potrivit unei declarații a ONG-urilor de media, decizia autorităților vine în urma criticilor și a poziției tranșante a jurnalistului în probleme stringente pentru mass-media din Moldova, cum sunt concentrarea presei în mâinile unui grup de oameni politici, monopolul pe piața publicității.

Anticoruptie.md
04/09/2019

Comentarii