Istorii emoționante // Sute de moldoveni din diasporă au pornit la drum pentru a vota în turul II al alegerilor prezidențiale

Anticoruptie.md
12/11/2016
Doi tineri moldoveni anunță că vor zbura din Dubai în Viena pentru a vota. Foto: facebook.com

În pragul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura duminică, 13 noiembrie, diaspora moldovenească demonstrează o mobilizare fără precedent. Sute de cetățeni moldoveni stabiliți peste hotarele țării sunt gata să parcurgă sute de kilometri pentru a-și exprima votul. Mulți dintre ei se arată dispuși să ofere transport sau cazare gratuită celor care nu-și pot permite să suporte aceste cheltuieli. Pntru a se organiza mai ușor, moldovenii din diasporă au creat mai multe grupuri de comunicare pe rețele de socializare, cel mai cunoscut fiind grupul „Adoptă un vot!”, de pe Facebook, care a adunat zeci de mii de membri. 

„Ne-am mobilizat, ne-am susținut și am demonstrat cu toții un spirit civic extraordinar. Dar mai avem o provocare: să lucrăm cu toții împreună ca ziua alegerilor, 13 noiembrie, să decurgă cât mai bine. (...) Vă invitam să ne spuneți în grup cum decurg alegerile la fiecare secție de vot, ce moldoveni faini ați cunoscut, cum a fost drumul sau cazarea. Vă îndemnăm să folosiți hashtagul #adoptaunvot și un hashtag cu orașul în care votați”, scrie o moldoveancă stabilită la Barcelona, Spania, în grupul „Adoptă un vot!”.

În cele câteva săptămâni de campanie, grupul a adunat peste 50.000 de membri care scriu câți kilometri vor străbate pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare și propun concetățenilor transport și cazare gratuită. „Acum mașina e plină, șapte moldoveni, mai facem 1.000 de kilometri, la Berlin din Copenhaga, 15 ore la volan. Azi am schimbat roțile la un român cu inima mare care mi-a dorit succes și nu mi-a luat un ban. Suntem gata pregătiți și știm ce vrem, mai vrem să dăm Moldovei o șansă, ca cei patru copii ai mei sa aibă unde să se întoarcă și, mai ales, să vrea s-o facă. Nu stați acasă”, scrie unul dintre utilizatori grupului.

Postări din grupul „Adoptă un vot” de pe facebook.com

Fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Mihail Gofman, stabilit de câteva luni în SUA, a anunțat pe Facebook că este gata să pună la dispoziţia moldovenilor din SUA două autocare pentru ca să ajungă din Boston la New York, acolo unde este deschisă o secţie de votare. „Verificând informația, am costatat că cea mai apropiată secție de votare pentru cetățenii moldoveni din Boston se află în orașul New York. Pentru a ajunge acolo, trebuie să parcurgă o distanță de peste 350 km doar într-o singură direcție. Însă, votul vostru din 13.11.2016 contează mult pentru acei care au rămas acasă și luptă cu gruparea criminală instaurată la guvernare. Pentru ca să puteți avea posibilitatea de a vota, familia Gofman își asumă angajamentul de a suporta cheltuielile pentru transportarea tur-retur a două autocare de capacitatea a câte 55 de locuri fiecare, adică în total 110 persoane. Plecarea va avea loc din zona Newton, or. Boston (Massachusetts), ora 09.00 AM, pe data de 13 noiembrie 2016. Întoarcerea va avea loc în aceeași zi, imediat după votare. Împreună vom învinge și succes Boston”, a scris Gofman

Un moldovean stabilit pe insula Sfânta Lucia, din inima arhipelagului Caraibe, a anunțat că va parcurge 6.000 de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare pentru a participa la turul doi al scrutinului prezidenţial. Alexandru Nartea povesteşte că, din cauza distanţei de-a dreptul uriaşe, nu a putut participa la alegerile din 30 octombrie, însă văzând rezultatele primului tur, acesta a decis că trebuie cu orice preţ să ajungă la votare, pentru a-şi susţine candidatul şi pentru a producere schimbarea în ţara natală, scrie jurnal.md.

Vladislava Coroleac, Cristina Strugaru și Victoria Pistol, vor vota în Veneția

„Faceți cunoștință, Vladislava Coroleac și Cristina Strugaru, voturile mele adoptate. Ele au venit din Croația la Veneția ca să voteze. iar eu le ofer cazare. Ne-am cunoscut pe grup („Adoptă un vot” - n.r.). Mulțumim fondatorilor grupului și salutări tuturor din Veneția”, scrie Victoria Pistol, în grupul virtual „Adoptă un vot”.

Mulți moldoveni de peste hotare din grupul „Adoptă un vot” susțin că vor trebui să ia avionul pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare.

Alții, care locuiesc în orașele în care au fost deschise secții de votare, sunt în pregătiri pentru a-i întâmpina pe conaționalii veniți de la distanță. Gospodinele fac sarmale, plăcinte, alte bucate tradiționale. Moldovenii din diasporă îi îndeamnă și pe cei de acasă să nu se lenevească și să meargă să voteze, efortul ultimilor fiind mai mic față de cel pe care îl fac ei.

 Gestul lui Gofman a fost preluat și de alți conaționali stabiliți peste hotare. Astfel, un membru al grupului „Adoptă un vot” scrie că un cetățean moldovean din Irlanda este gata să acopere cheltuielile de transport pentru un autobuz cu 50 de locuri din orașul Cork spre Dublin, unde există o secție de votare. 

„Avem un mare patriot care ne oferă un autobuz cu 50 de locuri să vină mâine dimineața adică în ziua de 13, la Cork, să ia pe toți cei ce vor să se mobilizeze și să meargă la vot la Dublin. Desigur, vă duce și înapoi la Cork, după votare”, anunță persoana.

Alegerile prezidențiale de mâine au servit, din păcate, drept pretext de afaceri pentru unii moldoveni. O concetățeană stabilită în Irlanda scrie că s-a văzut nevoită să plătească 25 de euro pentru ca să îi fie transmis pașaportul mamei care își dorește să voteze mâine.

„Din păcate, la noi, în Irlanda, oamenii nu sar așa ușor în ajutor. De exemplu, mama mea a venit aici în vizită pentru o lună și nu a luat pașaport moldovenesc, ci doar cel românesc. Am rugat rudele să i-l trimită ca să poată vota și ea. Când să ridicăm pașaportul de la magazinul „Moldova” din Blanchardstow (boss-ul de acolo, Sergiu, are rutiere ce duce și aduce colete Irlanda - Moldova ) ne-au cerut 25 de euro pentru pașaport. Atât costa transportarea unui document. Eu înțeleg că businessul este business dar .... parcă vrem un viitor mai bun și iată cum ne ajutăm”, a notat internauta.

 

Anticoruptie.md
12/11/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii