Leonid Umaneț, candidatul PLDM la funcția de primar al comunei Bubuieci: omisiunile din declarațiile de avere și dosarul penal pentru delapidarea averii străine

Mariana Colun
16/10/2019
Foto: Facebook.com

Viceprimarul comunei Bubuieci, Leonid Umaneț, candidează din partea PLDM la funcția de primar al localității. Pe parcursul ultimilor șapte ani, Umaneț a omis mai multe proprietăți din declarațiile sale de avere, iar în 2017 a ajuns în vizorul oamenilor legii pentru o presupusă schemă prin care Primăria Bubuieci a fost deposedată de patru loturi de pământ.

Leonid Umaneț este candidatul PLDM la funcția de primar al comunei Bubuieci, din municipiul Chișinău. Umaneț a fost ales viceprimar al comunei la 19 septembrie 2007. În ultimii 12 ani nu a schimbat partidul. În prezent, asigură interimatul funcției de primar al localității.

Omisiunile din declarațiile de avere

Pe parcursul anilor, Leonid Umaneț a admis mai multe omisiuni în declarațiile sale de avere. Astfel, în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2012, Umaneț a indicat venituri în valoare de 45 de mii de lei din salariul obținut la primărie. În documentul respectiv, acesta nu a mai raportat alte bunuri. În următorul act prezentat la CNI, pentru 2013, viceprimarul din nou a trecut doar veniturile, în mărime de 76 de mii de lei. 73 de mii de lei reprezintă veniturile lui Umaneț în 2014.

În declarația de avere pentru 2015, pe lângă veniturile de 61 de mii de lei, Umaneț pentru prima dată a raportat proprietățile pe care le are. Astfel, din 2004 el deține un teren intravilan de 21 de ari, în valoare de 227 de mii de lei, iar din 2005 - unul extravilan de 22 ari, neevaluat. Umaneț a mai trecut pe hârtie o casă de locuit de 211,7 metri pătrați, cumpărată în 2004 cu aproape 300 de mii de lei.

În actul pentru 2016, prezentat la ANI, Leonid Umaneț a indicat venituri în mărime de 81 de mii de lei și date noi despre proprietățile sale, nereflectate anterior. Pe lângă loturile de pământ indicate în 2015, a mai fost trecut pe hârtie un teren intravilan, de 31 de ari, în valoare de 325 de mii de lei. La capitolul clădiri și construcții au fost raportate două case de locuit, de 182,1 metri pătrați, respectiv 83,2 metri pătrați, precum și trei anexe. Bunurile au intrat în proprietatea lui Umaneț în 2004 și în 2010, și au o valoare totală de aproape 400 de mii de lei. Venituri de 67 de mii de lei și aceleași proprietăți indicate în 2016 au fost trecute în ultima declarație de avere a viceprimarului de la Bubuieci, cea pentru 2018.

Dosarul penal pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari

La 11 decembrie 2017, viceprimarul comunei Bubuieci, Leonid Umaneț, a fost reţinut pentru 72 de ore de ofiţerii Centrului Național Anticorupție şi procurorii anticorupție într-un dosar penal privind deposedarea Primăriei de patru terenuri, care urmau a fi repartizate unor localnici. Funcționarul a fost reținut luni, 11 decembrie.

Potrivit CNA, viceprimarul, împreună cu secretarul Consiliului şi un complice, ar fi identificat persoane din alte localităţi ale ţării, numele şi prenumele cărora corespundea cu datele de identificare ale persoanelor care au solicitat terenuri, iar ulterior le vindeau acele loturi.

După ce au intrat în posesia terenurilor, beneficiarii ar fi făcut procuri pe numele secretarului Consiliului care, în cele din urmă, le-a vândut altor persoane. Pe terenurile în cauză a fost aplicat sechestru, iar organul de urmărire penală a calificat acţiunile învinuiţilor în baza art. 191 alin.(5) din Codul penal (delapidarea averii străine săvârşită în proporţii deosebit de mari). Prejudiciul calculat se ridică la 700 de mii de lei.

În aprilie 2018, dosarul privind înstrăinarea ilegală a terenurilor din Bubuieci a fost expediat în instanţă. În prezent dosarul se află în examinare la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
16/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii